Zašto do vlade za dve nedelje?

Iako je koalicioni sporazum potpisan, Srbija će na njeno formiranje morati da sačeka dve sedmice. Razlog: donošenje neophodnih zakona i kadrovanje.

Info

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

12:58

Default images

U Ujedinjenim regionima Srbije kažu da bi tehnički gledano nova vlada mogla da bude formirana i za nedeljeu dana, dok u ostalim strankama koje će činiti vladajuću koaliciju smatraju da je period od dve nedelje realan.

Aktuelna vlada je formirana 7. jula 2008. svega tri dana nakon što su DS i SPS potpisale koalicioni sporazum, takozvanu "Deklaraciju o pomirenju".

Stranke koje će činiti novu vladu, a od kojih je većina bila i u prethodnoj (SPS-PUPS-JS, URS), smatraju da dve nedelje nije mnogo imajući u vidu ozbiljnost posla u koji ulaze.

"Jedini razlog je ozbiljan pristup poslu koji prethodi ukupnom konstituisanju Skupštine i Vlade", rekla je Tanjugu potpredsednica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković, koja je direktno učestvovala u sastavljanju koalicionog sporazuma i koja će biti deo tima nove vladajuće koalicije za sastavljenje zakona o vladi i ministarstvima.

Taj tim, odnosno Radna grupa koja će raditi na sastavljanju neophodnih akata formirana je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, a uz Tabaković, činiće je i Žarko Obradović ispred koalicije SPS-PUPS-JS i Verica Kalanović ispred URS, Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije i Mira Petrović iz PUPS-a.

To je Tanjugu rečeno u Ujedinjenim regionima Srbije, gde ističu i da bi, tehnički gledano, nova vlada mogla da bude formirana za sedam dana, ali da je realno da, zbog složenosti koalicije koja će činiti vlast, taj posao bude završen do 23. jula.

"Datum za nastavak konstitutivne sednice skupštine, koja prethodi sednici na kojoj će biti izabrana nova vlada odredio je mandatar i dobro je što je politički deo posla završen i da je ostalo da radna grupa pripremi neophodne akte za formiranje skupštine i vlade i definiše nadležnosti resora", rečeno je Tanjugu u URS .

Da su donošenje neophodnih zakona i rešavanje kadrovskih pitanja osnovni razlozi za dvonedeljno čekanje, ističu i u koaliciji oko socijalista.
Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović rekla je Tanjugu da pretpostavlja da će narednih dana koalicioni partneri razgovarati upravo o personalnim rešenjima i da je zbog toga, kao i donošenja zakona o vladi i ministarstvima, nastavak konstitutivne sednice parlamenta najavljen 23. jula.

"To morate pregovarače da pitate, a ja pretpostavljam da, pošto nije bilo reči o resorima i personalnim rešenjima, da će o tome biti reči u narednim danima", navela je Đukić Dejanović.

Ona je ukazala i da je formiranje vlade ozbiljan posao i da je za ono što predstoji koalicionim partnerima potrebno bar desetak dana.

Slično misli i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković. "Osim donošenja neophodnih zakona, potrebno je smanjiti broj ministarstava, formirati radna tela i za to su realno potrebne dve sedmice", kazao je Marković.

Koalicioni sporazum SNS, SPS-PUPS-JS i URS-a potpisan je juče u sedištu naprednjaka, a čini ga devet ciljeva na kojima će se bazirati rad nove Vlade Srbije.

Kako je potvrdjeno prilikom potpisivanja, nova vlada će imati 17 članova i 15 resora, a oni će biti podeljeni po formuli - osam naprednjacima, pet koaliciji oko socijalista i dva ujedinjenim regionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: