DS i SPS bez dogovora o 3. partneru

Treći partner u vladi demokrata i socijalista ni posle početka zvaničnih pregovora o budućoj parlamentarnoj većini nije poznat.

Info

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

17:28

Default images

Sudeći po izjavama čelnika DS i koalicije SPS-PUPS-JS jedino je izvesno da to neće biti Srpska napredna stranka.

U medijima se spekuliše da je ulazak LDP u Nemanjinu 11 izvesniji od šansi dosadašnjeg saradnika - URS.

Lideri DS i SPS, Boris Tadić i Ivica Dačić otkrili su da kao potencijalne sagovornike vide dosadašnje koalicione partnere, kao i one koji su podržavali rad i politiku vlade Mirka Cvetkovića.

U URS-u, međutim, tvrde da neće biti privezak buduće vladajuće većine, niti vlade koja će funkcionisati na principima dosadašnje.

"URS neće biti deo vlade koju čine nova lica i stara politika", rekla je Tanjugu članica Predsedništva URS Suzana Grubješić i naglasila da tu stranku ne zanimaju funkcije, već isključivo program i ozbiljnost vlade.

Prema njenoj oceni, najvažnije je da "kreatori vlade" budu spremni da timski rade na reformama i izvlačenju zemlje iz krize.

"Nismo napravili Regione i ušli u parlament da bismo bili deo vlade sa novim licima, ali starom politikom, vlade koja ne razgovara o privredi i sa građanima, a probleme gura pod tepih", poručila je Grubješićeva.

Istovremeno, u LDP-u se ne izjašnjavaju o tome da li žele u novu vladu, uz napomenu da ih za sada niko nije zvao.

Potpredsednik liberala Ivan Andrić potvrdio je ranije da LDP za sada ne učestvuje u razgovorima o novoj vladi i dodao da će prihvatiti poziv na razgovore sa onima koji budu u prilici da takve razgovore vode.

Iako jedine zvanične razgovore o budućoj vladi vode DS i koalicija SPS-PUPS-JS, iz SNS poručuju da će vlada formirana bez naprednjaka biti "nelegitimna".

Lider SNS Aleksandar Vučić takav stav juče je preneo Tadiću i Dačiću, ali i naglasio da će SNS biti "veoma snažna opozicija" ukoliko demokrate i socijalisti obezbede podršku najmanje 126 poslanika.

Stranke manjina, koje su do sada učestvovale u radu vlade, takođe nisu dobile poziv za razgovore o eventualnom ponovnom učešću u izvršnoj vlasti, iako je većina njih, kako su potvrdili Tanjugu, spremna na saradnju. Te stranke su, međutim, kao uslov da budu deo vladajuće većine zatražile ispunjenje delova njihovih programa.

U Savezu vojvođanskih Mađara kažu da neće tražiti ministarska mesta i druge funkcije u vladu, već da ih interesuje pre svega program nove vlade.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, Koalicija Albanaca Preševske doline, Bošnjačka demokratska zajednica i koalicija "Sve zajedno" očekuju poziv budućeg mandatara, dok u stranci "Nijedan od ponuđenih odgovora" tvrde da sigurno neće biti deo vladajuće većine.

Svi akteri na političkoj sceni Srbije smatraju da je neophodno što pre formirati vladu, a novoizabrani predsednik Tomislav Nikolić upozorava stranke koje vode takve razgovore da ih privedu kraju do ponedeljka, jer će u protivnom, shodno ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, početi razgovore sa strankama koje su na izborima osvojile najveći broj mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: