Dačić: Nismo za trojnu koaliciju

Koalicija SPS-PUPS-JS ostaje pri načelnom dogovoru sa DS o formiranju parlamentarne većine i nije zainteresovana za učešće u eventualnoj "trojnoj koaliciji".

Info

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 25.05.2012.

15:26

Default images

To je izjavio lider socijalista Ivica Dačić i dodao da ga Tadić još nije obavestio o tome da li će prihvatiti da bude kandidat za premijera.

Kad je reč o "trojnoj koaliciji", Dačić je rekao: "Dobro smo razmislili i doneli smo odluku da u takvoj koaliciji ne želimo da učestvujemo", rekao je, dodavši: "Mi jesmo za kohabitaciju, ali kohabitacija ne znači koaliciju".

Dačić je za B92 izjavio da pregovori o formiranju vlade nisu bili tema današnje sednice Predsedništva SPS-a i istakao da socijalisti i koalicija okupljena oko njih "ostaju pri onome što je dogovoreno", ali i da čekaju zvaničan predlog izgleda vlade.

"Mi smo se na Predsedništvu pripremali za Glavni odbor, koji je zakazan za nedelju. Vlada nije bila tema, ali smo mi o tome ranije pričali. Koalicija SPS-PUPS-JS dala je zajedničku izjavu o nastavku saradnje sa DS. Mi ostajemo pri onome o čemu smo razgovarali, ali mi nismo dobili nikakav zvaničan predlog o vladi, niti opis kako bi ta nova vlada trebalo da izgleda", rekao je Dačić za B92.

On je dodao da socijalisti i koalicija okupljena oko njih ne snose odgovornost za "zastoje u političkom životu Srbije".

"Očekujemo da nastavimo razgovore sledeće nedelje. Ovo je novonastala situacija, ali što pre treba nastaviti razgovore i videti da li postoji mogućnost da formiramo većinu. Ipak, nikakav predlog nije stigao od partnera iz DS, kao ni iz SNS. Očigledno je potrebno neko vreme da se saberu utisci i izvrše analize izbornih rezultata, ali je potrebno što pre formirati vladu", rekao je Dačić.

Lider socijalista je na pitanje o mogućnosti "velike koalicije DS i SNS" rekao da je on i ranije govorio o tome i da se već izjasnio šta o tome misli. On je podvukao i da DS i SNS zajedno nemaju 50 odsto glasova, već da imaju većinu mandata zbog izbornog sistema.

"Mislim da dve najveće stranke i treba da sarađuju u nekom obliku", rekao je on.

Ranije, dolazeći na sednicu predsedništva SPS, Dačić je novinarima naglasio da nema dileme sa kim hoće koalicija čiji je on lider da formira parlamentarnu većinu i još jednom je potvrdio da je o tome jedino sa DS razgovarao.

"Za nas nema dileme. Ništa nije sporno, čekamo i apelujemo na DS da taj proces ubrza. Nemamo ništa protiv ni ukoliko dođe do dogovora DS i SNS, ali u toj vladi nemamo šta da tražimo", rekao je Dačić.

Lider socijalista je naglasio da je osnovni cilj "jačanje" koalicije, a ne potreba da budu deo bilo koje vlade.

"Nismo ljuti", dodao je, "ni ukoliko neko napravi koaliciju sa nekim drugim".

Upitan o tome kome želi da pripadne funkcija premijera, naglasio je da smatra da to mesto pripada DS kao najvećoj stranci u koaliciji i precizirao da ga o svojoj odluci da li će biti kandidat za premijera Tadić još nije obavestio.

Naglasivši da svakodnevni kontakti postoje na stranačkom nivou, ali da se sa Tadićem nije čuo lično, Dačić je insistirao da odluka o kandidatu za premijera ne treba da bude tema "kočenja" njihovog međusobnog dogovora.

"Stanje je takvo da se ne može brzo očekivati formiranje nove vlade, ali ne očekujem ni neku veliku dramatiku. Svako treba da radi svoj deo posla dok se vlada ne konstituiše", poručio je Dačić i naglasio da je današnja sednica predsedništva SPS sazvana u cilju razmatranja izbornih rezultata i potvrđivanja opredeljenja koalicije u kakvu vladu želi, odnosno šta ne želi.

Dačić je ipak, ne isključujući mogućnost formiranja takozvane velike koalicije, podsetio da su DS i SNS osvojili samo 22 odnosno 23 odsto glasova birača i to od 45 do 46 odsto izašlih na biračkih mesta.

Komentarišući današnje događaje povodom konstituisanja lokalne vlasti u Surčinu, Dačić je rekao da će "lokalne stvari biti problem u celoj Srbiji".
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će sa izabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u ponedeljak razgovarati o terminu održavanja sednice na kojoj će položiti zakletvu i biti inaugurisan.

Dejanovićeva je novinarima uoči sednice Predsedništva SPS-a rekla da se sa Nikolićem dogovorila da sastanak bude održan 28. maja.

Ona je navela da će se na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora socijalista, koja je zakazana za nedelju, utvrditi dalje delovanje te stranke.

"Od socijalista očekujem potvrdu jasnog, čvrstog i odlučnog stava", rekla je predsednica parlamenta i dodala da se sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem nije čula.

Ona je izjavila da SPS od Srpske napredne stranke i Demokratske stranke očekuje korake koji se odnose na formiranje vlade na koje će SPS reagovati.

"Nijedan stav nismo promenili, niti koalicija oko SPS ucenjuje građane oko formiranja vlade, niti oni koji su dobili veći procenat glasova od SPS. Svi dogovori koje smo imali između dva kruga predsedničkih izbora (sa DS) ostaju", rekla je Đukić Dejanovićeva novinarima posle sastanka sa predstavnicima Socijalstičke partije Francuske u sedištu SPS.

Ona je rekla da na sednici Glavnog odbora SPS, zakazanoj za nedelju, neće biti "ništa spektakularno, ništa konkretno i ništa personalno", nego će biti sumiranje rezultata izbora i atmosfere posle izbora.

"Po jačini smo treći, po rezultatima izbora, od SNS i DS očekujemo korake na koje ćemo reagovati", kazala Đukić Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: