Nikolić ispunio jedno obećanje

Analitičari smatraju da je Tomislav Nikolić ostavkom na mesto predsednika SNS-a ispunio jedno predizborno obećanje.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.05.2012.

18:54

Default images

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da Nikoliću zbog tog poteza treba odati priznanje, a Vladimir Goati kaže da je ta odluka moralna i da za nju nema reči kritike.

"Šta god kod ko mislio o Nikoliću, činjenica je da je ispunio bar jedno obećanje, mada ostalih nije ni bilo mnogo, bar ne tako konkretnih. Očekivao sam da će Nikolić stranačku funkciju samo zamrznuti do kongresa SNS", rekao je Đorđe Vukadinović.

Vukadinović je ocenio da će Nikolićev uticaj kao predsednika Srbije ostati ogroman na sve što se događa u SNS.

"Mislim da je dnevne operativne funkcije u stranci i do sada uglavnom obavljao Aleksandar Vučić, tako da u praksi i neće biti dramatične promene, ali je Nikolićeva ostavka vredna pažnje kao gest", rekao je Vukadinović.

Vladimir Goati smatra da će Nikolić odsustvom iz stranke i drugim obavezama izgubiti uticaj u SNS-u, kao i da postoji mogućnost da on time i odmogne stranci.

"Dugo odsustvo sigurno ne pomaže, videli smo to i na primeru Vojslava Šešelja", kazao je Goati.

Povodom Nikolićeve najave da će mandat za sastav Vlade Srbije poveriti SNS-u, Đorđe Vukadinović je ocenio da je to moguće s obzirom na rezultat SNS-a na parlamentarnim izborima kao i s obzirom na nedovoljnu određenost Ustava Srbije po tom pitanju.

"Moguće je i tako, nije nikakav prekršaj ako to uradi, čak je to na neki način i logično, pogotovo ako ga neko drugi u međuvremenu ne obavesti ili dokaže da ima većinu za sastav Vlade", rekao je on.

Vukadinović je naveo da je u Grčkoj i nekim drugim zemljama ta procedura vrlo jasna i da se oko toga ne pravi nikkakva drama, ali da nikome ne pada na pamet da proceduru namerno opstruira, kao što se u Srbiji svaki put spekuliše da će se to dogoditi.

"Nije toliko problem kome će Nikolić prvo poveriti mandat nego je problem ako se ta procedura namerno odugovlači u želji da iscure zakonski rokovi", rekao je Vukadinović.

Vladimir Gaoati smatra da su male šanse da kandidatkinja SNS za premijera Jovanka Tabaković zaista dođe na premijersku funkciju. On kaže da su male šanse i za vladu SNS - SPS.

"Male su šanse i za koaliciju naprednjaka i socijalista", kazao je Goati. Ipak, ukazujući da politika u Srbiji ne obiluje moralom, pa ništa ne bi trebalo da bude posebno iznenađujuće".

Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, najavu Tomislava Nikolića da će mandat prvo ponuditi naprednjacima normalna i da priliči demokratskim zemljama to da stranka sa najviše mandata u parlamentu prva dobije šansu da formira vladu.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić podneo je danas u suzama ostavku na funkciju predsednika SNS-a jer "želi da bude predsednik svih građana" i najavio da će mandat za sastavljanje nove Vlade ponuditi naprednjacima, stranku je "puna srca" do kongresa SNS ostavio zameniku predsednika SNS Aleksandru Vučiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: