Zukorlić: Raduje me pobeda Nikolića

Muftija Muamer ef. Zukorlić rekao za agenciju Anadolija da ga raduje pobeda lidera SNS-a Tomislava Nikolića na izborima za predsednika Srbije.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

13:57

Default images

Glavni muftija islamske zajednice u Srbiji veruje da su predsedničke izbore odlučili glasovi Bošnjaka, pa i oko 65 hiljada glasova koje je on lično osvojio u prvom krugu predsedničkih izbora 6. maja.

"Presudili su glasovi koje je na prošlim predsedničkim izborima Boris Tadić dobio od nas Bošnjaka. Sad ih je izgubio i za toliko je izgubio i izbore. Pogledajte brojke, mislim da je nesporno da su upravo ti glasovi presudili. Ustvari, Tadić je presudio i sam sebi, jer nije ispunio obećanja bošnjačkom narodu, pre svega oko jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. I sada je definitivno kažnjen“, rekao je muftija Zukorlić.

On tvrdi i da je "prihvatljivo ono što je Nikolić govorio u poslednje vreme“.

"Od Nikolića ne možemo previše očekivati, ali treba ga pustiti da vidimo kako će obnašati funkciju. Ja mislim da je on bolja varijanta i za Bosnu, i za Sandžak i za Bošnjake općenito, jer je iskreniji čovek. Uvek ćete znati na čemu ste. Tadić i njegova politika su bili jako licemerni. Vi ste imali jednu demokratsku retoriku, a potpuno nedemokratsko delovanje. S druge strane, Nikolić će zbog svoje prošlosti biti pod svetlima i međunarodne zajednice i domaće javnosti. On će se na tim stvarima morati dokazivati, što smatram pozitivnim i za Bošnjake i za BiH“, smatra Zukorlić.

Zukorlić ne očekuje nikakvo radikalno delovanje prema BiH, Sandžaku i Kosovu.

"Nikolić je u karijeri jako puno naučio. Sada bolje razume i kontekst. Osim toga, ostao je dosledan proevropskoj politici uprkos osporavanjima i satanizaciji. No, svakako mislim da je pobeda Nikolića dobra za demokratiju u Srbiji. Jer, ovo je znak da nije pobedio totalitarizam. Pobeda Tadića bi gurnula Srbiju u dublji totalitarizam. Jer, pod Tadićem smo imali nezapamćenu kontrolu medija, nezapamćen monopol na svim nivoima vlasti, nezapamćen uticaj izvršne vlasti na sudsku, zloupotrebu vlasti u finansijske svrhe, kupovinu izbora i krađu. Pretio nam je totalitarizam najgore vrste, onaj u belim rukavicama“, istakao je on.

Na pitanje da li će Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Elmira Elfića, čijoj ideji je on blizak, ući u vladu koju će eventualno voditi Nikolićevi "naprednjaci“, muftija Zukolić ističe da se ulazak u vlast ne sme desiti samo radi pozicije.

"Ukoliko ponuda bude postojala, ona treba biti u interesu bošnjačkog naroda u Srbiji“, preporučio je Zukorlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: