Konuzin: Saradnja sa svakom vladom

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin izjavio da Rusija ne želi da se meša u međustranačke odnose i da će sarađivati sa svakom budućom vladom, ma kakava on bila.

Info

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

13:47

Default images

"Strpljivo ćemo sačekati ishod izbora, ali već sada mogu da kažem da ćemo sa budućom vladom, ma kakava ona bila, nastaviti plodnu saradnju. Rusija u prvom redu saradjuje sa Srbijom i srpskim narodom", rekao je ambasador Rusije u Srbiji.

Jedan ambasador, jedan episkop, dva člana bivše savezne vlade, general, pravni savetnik haškog optuženika, mnogo profesora i analitičara ruskih i srpskih. U takvoj atmosferi i sastavu teško se moglo očekivati da će se otvoreno podržati proevropske snage na izborima. Ruski amabasador u SRbiji Aleksandar Konuzin tvrdi da neće biti razlike u odnosima ko god da pobedi na izborima u Srbiji.

“Rusija ne može da bude prijatelj sa jednom partijom, a protiv druge partije, koja je takođe prijatelj Rusije. Zato ne želimo da se mešamo u vaše odnose i u međustrankačke odnose. Strpljivo ćemo sačekati ishod izbora ali već sada mogu da kažem da ćemo sa budućom vladom kakvog god sastava ona bila nastaviti plodnu saradnju u svim sferama. Rusija u prvom redu sarađuje sa Srbijom, sa srpskim narodom. A kako ćete vi unutrašnje stvari da organizujete to je vaš zadatak i vaš problem”, poručio je Konuzin.

Adžar Kurtov iz Ruskog instituta za strateška istraživanja poručuje da su sovjetska vremena prošla te da Rusija ne želi da se meša unutrašnje stvari.

Ipak dodaje da je želja Moskve da ne dođu na vlast političari koji su otvoreno antiruski nastrojeni.

“Imamo svoje preferencije, ali one se ne sastoje u tome da želimo da dođu ljudi koji se isključivo zalažu za ruske interese. Mi želimo one koji pravilno shvataju srpske interese. S naše tačke gledišta srpski interesi nisu da se gradi kineski zid između Balkana i Rusije već pre da Srbija iskoristi svoj geografski položaj. Da postane most između Rusije koja se dimanično razvija, Kine i Evrope”, kaže Kurtov.

Ni bivši predsednik Crne Gore i bivši premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović ne želi da se meša, ali kaže da je možda došlo vreme da se preispitaju politička predubeđenja o Rusiji koja su je držala na distanci.

“Rusi su ozbiljan partner njih je potpuno briga ko je samo da se radi po zakonima. Džabe vam politička garnitura, to može da se smenjuje, ali Rusi insistiraju na poštovanju međunarodnog prava. I svaka će vlada to morati da ispoštuje”, kazao je Bulatović.

Možda neće izborni rezultat promeniti odnose Rusije i Srbije, ali bi mogao ulazak u Evropsku uniju. Prema rečima ruskog amabasadora, to bi se odnosilo na ekonomske odnose na dugi rok i zavisilo bi od uslova koje bi Srbiji postavila EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: