"Amerikanci vide sukob islamista i Zapada"

Dok se u Evropi sve češće čuju kritike vojnih akcija u Gazi, javno mnjenje u SAD i dalje podržava Izrael. O razlozima za čvrstu podršku DW razgovara sa Stjuartom Ajzenštatom, bivšim ambasadorom SAD u Evropskoj uniji.

Info

Izvor: Gero Šlis

Sreda, 30.07.2014.

13:27

Default images

DW: Izvan Sjedinjenih Država izgleda da Izrael polako gubi podršku za rat u Pojasu Gaze. U Americi i dalje nema oštrih reakcija, ankete pokazuju da većina građana i dalje podržava Izrael. Zašto je to tako?

Stujart Ajzenštat: Reakcije na dešavanja u Gazi moramo posmatrati u okviru konteksta u kojem Amerikanci vrednuju Izrael i Hamas. Pre svega, tokom poslednjih decenija Amerika podržava Izrael više nego Evropa, a razlozi za to su brojni. Mnogi Amerikanci vide Izrael kao Svetu zemlju, dakle nešto što čak i hrišćani smatraju da je važno očuvati, kao bastion demokratije u moru autokratskih i diktatorskih režima i kao državu koja je zasnovana na vladavini prava i drugim vrednostima koje Amerikanci zastupaju, za razliku od mnogih arapskih zemalja. Takođe, organizacije poput Hamasa, Hezbolaha i Islamskog džihada posmatraju kao saučesnike u terorističkom napadu 11. septembra. Kad Hamas ispali raketu na Izrael, na to se gleda kao na napad islamskih ekstremista na Zapad.

DW: A kako Amerikanci gledaju na palestinske civile koji stradaju?

Ajzenštat: Sećam se da je bivši izraelski premijer Arijel Šaron, kad je povukao vojsku iz Pojasa Gaze, demontirao sva izraelska naselja i evakuisao 7.000 Izraelaca, pokušavajući pri tom da sve dragocenosti prenese Palestincima. Dakle, umesto da se uspostavi mir kad je Hamas preuzeo vlast u Palestini, dali su im rakete umesto ruža. I to nešto govori. A Amerikanci se vrlo jasno sećaju tih trenutaka iz istorije. Takođe, ako se vratimo nekoliko godina unazad i postavimo to pitanje „Da li podržavate Izrael ili Palestinu“, uvek ćete dobiti isti odgovor od Amerikanaca: oni podržavaju Izrael.

DW: Neki kažu da Amerikanci podržavaju Izrael zbog neuspelog pokušaja širenja demokratije na Bliskom istoku tokom Arapskog proleća? Da li se slažete s tim?

Ajzenštat: To je samo jedan od razloga. Amerikanci vide arapske zemlje kao zemlje u kojima nema vladavine prava, demokratije i osnaživanja građanstva. Arapsko proleće, za koje su polagali nade da će doneti neke od zapadnih vrednosti, samo je izazvalo haosu regionu. Naravno da i oni brinu zbog civila. Ne verujem da su Amerikanci baš neosetljivi na činjenicu da se ubijaju palestinski civili.

DW: Ali Evropljani očigledno drugačije posmatraju stvari. Videli smo mnogo propalestinskih demonstracija u Parizu, Amsterdamu i Berlinu. Zašto takvih demonstracija nema u Vašingtonu?

Ajzenštat: Ja sam proveo, a i dalje provodim, mnogo vremena u Evropi. Mislim da je previše lako reći da postoje tragovi antisemitizma u Evropi. Ne mislim da je to razlog. I zapravo, ako se vratite u 1967. godinu i Šestodnevni rat, Izrael je bio obožavan u evropskom javnom mnjenju, pa čak i od strane demokratske levice i akademske zajednice. Na to se gledalo kao na borbu Davida i Golijata. Mali Izrael se bori protiv združenih arapskih vojski. Javno mnjenje se instiktivno identifikuje sa slabijom stranom. U ovom slučaju slabijom smatraju Palestinu. Ali tu postoji još jedan faktor. U mnogim ključnim državama Evrope, muslimani čine deset odsto populacije, pa i više od toga, a među njima je i radikalna omladina koja se nije integrisala u društvo. U SAD imamo znatno manji postotak muslimana i duboko su integrisani. DW: I imate veliku i uticajnu jevrejsku zajednicu.

Ajzenštat: Od 320 miliona građana, šest i po miliona je Jevreja, tako da to nije naročito velika zajednica, ali jeste politički vrlo uticajna i aktivna. Ali opet, mislim da su muslimani u SAD više integrisani u zajednicu nego u Evropi gde to nikada nije bio slučaj. Pre nekoliko nedelja su objavljeni rezultati jednog velikog istraživanja o antisemitizmu u 100 država. Korišćena su uobičajena pitanja kojima se meri antisemitizam, potpuno nezavisno od konflikta Izrael-Gaza. Dakle, da li Jevreji imaju previše moći, da li su previše uticajni, da li su lojalniji Izraelu nego državi u kojoj žive. Zaključak je da 20 odsto Amerikanaca ima takve stavove, dok je u Evropi ta brojka blizu trećine stanovništva.

DW: Ankete takođe pokazuju da su stariji Amerikanci pre na izraelskoj strani, nego mladi. Tako da taj broj Amerikanaca među mladima i demokratama, dugoročno gledano, može predstavljati problem za Izrael.

Ajzenštat: Mislim da je to pitanje. Ankete vrlo jasno pokazuju da republikanci podržavaju Izrael, pa i Izrael u konfliktu s Gazom. Demokrate, koje polažu mnogo na ljudska prava i empatiju sa siromašnima, više se identifikuju s Palestincima, ali oni neće ići na bedeme ili u sinagoge, kao što je slučaj u Evropi. Međutim, oni će pre zauzeti stavove koji nisu u skladu s izraelskom politikom, posebno kada se radi o politici naseljavanja. Tako da, dugoročno posmatrano, to može biti pretnja za Izrael.

*Stjuart Ajzenštat je bio ambasador SAD u Evropskoj uniji od 1993. do 1996, kao i zamenik sekretara Trezora od 1999. do 2001.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: