Info

Četvrtak, 04.08.2011.

11:06

To što su pokušavali Đinđić i Milošević, uspeli su Tadić i Dačić

Deklaracija Narodne skupštine Republike Srbije o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji posle jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini odrazila je većinsko raspoloženje predstavnika građana. Podsetiću vas na to da je od 207 poslanika koji su prisustvovali sednici za Deklaraciju glasao 181. Mislim da je jedinstvo koje je pokazano odraz stava ogromne većine građana da se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova ne može nikad prihvatiti – rekla je u intervjuu za „Dnevnik” predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, komentarišući skupštinsku sednicu o Kosovu i raznoliko glasanje čak i članica vladajuće koalicije.

Izvor: Svetlana Stankoviæ

Default images

Na koji način će Srbima pomoći ovaj dokument? Bilo je i mišljenja da je poslanici trebalo da zasedaju na Kosovu?

– Deklaracija je pokazala stav većine poslanika o tome da je Rezolucija 1244 ne samo važeća nego da su svi međunarodni činioci u obavezi da je poštuju. Od međunarodne zajednice se traži da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine. Vladu smo obavezali na to da učini sve što može da bi se zaštitili životi, imovina, prava i slobode građana Pokrajine i Vlada je odmah povukla konkretne poteze. Šalje se pomoć u lekovima i hrani, čini se sve da se situacija razreši mirnim putem, dijalogom. Moramo biti realni da je zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije na Kosovu u ovom trenutku i pod uslovima koji su izazvani akcijama privremenih vlasti u Prištini evidentno nemoguće.

Primili ste nedavno u parlamentu predstavnike Srba s Kosova. Da li su dogovoreni neki konkretni koraci?

– Dom Narodne skupštine je dom svih građana. Moja vrata su svima otvorena. Srbi s Kosova koje sam primila informisali su me o činjeničnom stanju u mestima u kojima žive.

Da li bi dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini mogla proizvesti vanredne parlamentarne izbore?

– Mi se svakodnevno susrećemo s raznim oblicima dešavanja u našoj južnoj pokrajini. Ne vidim razloga da ovi događaji na bilo koji način utiču na izbore koji će se raspisati po isteku mandata ovog saziva Narodne skupštine.

Kontaktirate često s predstavnicima EU, može li nam se ipak desiti da budemo stavljeni u poziciju da biramo Evropa ili Kosovo?

– Mislim da je za Srbiju dobro da bude članica EU, ali ako budemo u poziciji da biramo između Evrope i Kosova, izabraćemo Kosovo.

Vidimo da gotovo na svakoj sednici barem jedna od stranaka vladajuće koalicije uslovljava glasanje za neki zakon usvajanjem amandmana. Da li i dalje mislite da je vladajuća koalicija stabilna?

– Vladajuća koalicija je stabilna, a podnošenje amandmana je demokratsko pravo svakog poslanika, bio on vlast ili opozicija.

Da li je “luksuz” što su, u situaciji kada nisu još usvojeni svi evropski zakoni, poslanici otišli na celomesečni godišnji odmor?

– Poznato vam je da je redovno zasedanje u martu, aprilu i maju. Svedoci ste toga da je Skupština radila i u junu i u julu, upravo zato da bi mogla, što je više moguće, ispuniti obaveze sa evropske agende. Da bi se moglo nastaviti istim intenzitetom, neophodno je dati priliku poslanicima i da se odmore, kao i da se upoznaju s predlozima tekstovaa zakona koji će se naći u skupštinskoj proceduri.

Mislite li da građani veruju da su poslanici zaradili svoju platu, kada gotovo svakog popodneva gledaju u direktnom prenosu praznu skupštinsku salu? Koji su to preči poslovi vladajuće većine, pošto uglavnom, kada nije glasanje, u sali sedi opozicija?

– Mislim da građane iritira kada vide praznu skupštinsku salu u direktnom prenosu, ali ono što se ne vidi u direktnom prenosu je rad poslanika u odborima ili parlamentarnim delegacijama. Većina poslanika korektno radi svoj posao. Naš glavni cilj je da budućim parlamentarcima damo solidnu osnovu za izgradnju evropskog parlamentarizma u Srbiji.

Hoće li vam u poslaničkom klubu nedostajati Dragan Marković, pošto je najavio da će zbog sukoba interesa izabrati mesto gradonačelnika?

– Svaka partija je samostalna da odredi svoje predstavnike u okviru broja mandata koje ima. Stoga će i Jedinstvena Srbija, u skladu sa svojim potrebama, odrediti poslanika sa svoje liste koji će zameniti Dragana Markovića ako to bude potrebno.

Ovih dana javnost je zatalasala izjava ministra Milutina Mrkonjića da bi DS i SPS bili u koaliciji i da je na vlasti Slobodan Milošević. Može li stav o bivšem predsedniku i članovima njegove porodice podeliti SPS?

– Zoran Đinđić i Slobodan Milošević su pokušavali da prave zajedničku vlast jer je to u interesu Srbije. Taj istorijski potez uspeo je Borisu Tadiću i Ivici Dačiću. Što se vremena Slobodana Miloševića tiče, pozitivno nasleđe je Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum. Kao što znate, ništa u politici nije crno-belo. SPS je na političkoj sceni 21 godinu. Naučili smo da je vlast prolazna, a da je najvažnija požrtvovanost za državne ciljeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Podeli: