"Nezavisnost Kosova nije nelegalna"

Info

Izvor: Ðorðe Naskoviæ

Subota, 09.01.2010.

12:27

Default images

B92: Predsednik Srbije u maju je posetio Francusku i rekao da je to prilika za novi početak u odnosima dve zemlje. Kako vidite odnose Srbije i Francuske i šta očekujete u 2010?

Teral: Istina je da postoji jaka volja da se odnosi između Francuske i Srbije još bliže uspostave. Činjenica je da delimo zajedničku prošlost, ali pre svega zato što verujemo u budućnost Srbije. Prema našoj strateškoj analizi, da tako kažem, Srbija treba da ostane i još više postane naš glavni partner u ovom delu Evrope. Naravno, to je proces koji će trajati. Početak je već dosta dobar, pre svega u oblasti ekonomije. Srbiju je u julu prošle godine posetila brojna delegacija francuskih preduzeća. Stvorena je i privredna komora, a i francuska preduzeća već istražuju tržište. S druge strane održane su značajne posete u oba smera. Sve u svemu to je proces koji traje u kontinuitetu. U jednom trenutku Srbiju će posetiti i francuski predsednik Nikola Sarkozi. Dakle, na početkiu smo tog procesa.

B92: Sporno pitanja između dve zemlje je svakako Kosovo. Šta ukoliko sud donese odluku da je nezavisnot bila nelegalna. da li će Francuska promeniti mišljenje?

Teral: Poznavajući rad Suda u Hagu i pravo, veoma sumnjam da će Međunarodni sud pravde presuditi da je proglašenje nezavisnoti Kosova bilo nelegalno. Kada se govori o pravu, nikada ne treba zaboraviti da pravo treba da bude u veoma bliskom odnosu sa stvarnošću. Pravo nije apstraktno. Priznavanje neke države tiče se suvereniteta te države (koja priznaje). Francuska je priznala nezavisnost Kosovo i ne mogu da zamislim korak unazad. I svi će vam reći isto. Istina je da će stav Međunarodnog suda biti uravnotežen i istina je da će to otvoriti novo poglavlje koje je u godini za nama malo ostalo po strani. Moraćemo da se zapitamo kakav odnos treba imati prema svemu tome imajući u vidu da prema našoj tački gledišta Kosovo i Srbija će morati da postignu dogovor kako bi se njihovi odnosi regulisali na takav način da to ne predstavlja problem za ceo region. A naračito ne u evorpskoj perspektivi svih zemalja u regionu, počev od Srbije. Ponoviću ono što je predsednik Sarkozi rekao u Parizu prdesedniku Tadiću, priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti uslov za priključenje Srbije Evropskoj uniji. Ali ponavaljam, do dogovora između Kosova i Srbije moraće da dođe.

B92: Kada pominjete evropske integracije, Srbija je u decembru stavljena na belu šengen listu i podnela je kandidaturu za članstvo u EU - da li očekujete ubrzanje evropskih integracija u 2010. godini i kada vi vidite Srbiju u evropskoj porodici naroda?

Teral: Ja ne čitam iz kristalne kugle. Treba razumeti da EU ima svoj sopstveni ritam. Treba uzeti u obzir i prethodna proširenja. To znači da postoje etape koje treba poštovati. Ubeđen sam da, imajući u vidu njen visok potencijal, Srbija ima kapacitet da brzo napreduje, a mi ćemo joj pomoći.

B92: Upozorili ste da francuske kompanije imaju problem na srpskom tržištu - monopol i manjak konkurencije. Da li se nešto promenilo do sada?

Teral: Ta vrsta teškoća ne predstavlja problem samo francuskim preduzećima. Nedovoljno razvijeno slobodno tržište je karakteristično za sve ekonomije zemalja u tranziciji. Istina je da postoje problemi ali ustanovili smo Francusko-srpsku privrednu komoru, upravo i da bi pomogli da zajedno vidimo šta nam je od obostranog značaja i da bi reagovali. Ti problemi su, usput budi rečeno, tema svakodnevnih razgovora sa srpskim vlastima. Nadam se da će se stvari poboljšati. Radimo na tome. To nisu nepremostive prepreke. Vidim da se sve više francuskih kompanija sve više interesuje. Nedavno sam u Nišu otvorio prvu supermarket "Mesije Brikolaž". U toku godine će verovatno otvoriti i svoje prodavnice u Beogradu. Jedan velika osiguravajuća francuska kuća je najavila da namerava da se pojavi na srpskom tržištu. Sve je više francuskih kompanija i u oblasti infrastrukture. Istina je da postoje problemi ali činjenica je da je se sve više oseća prisustvo francuskih preduzeća. Napominjen reč je o procesu koji je progresivne prirode.

B92: Kakva je vaša poruka francuskim investitorima. Da li da dođu i zašto?

Teral: Imam iskustva sa sličnom situacijom. Pre izvesnog vremena bio sam zamenik ambasadora Francuske u Poljskoj. Na kraju mog mandata, u toj zemlji je bilo 12 francuskih kompanija, a danas je Francuska tako najveći investitor u Poljskoj. Predviđam sličan scenario pred nama i u slučaju Srbije. Na tome radimo. Potencijalnim investitorima govorimo da je Srbija zemlja koja u regionu ima najjači potencijal. Dodao bih samo da nisu samo preduzeća u pitanju. Postoji projekat do kog mi je jako stalo i za koji se iskreno nadam da će biti realizovan u 2010. a to je otvaranje Francusko-srpske gimnazije u Beogradu. To je projekat koji zahteva mnogo posla, i za mene je to jedan od prioriteta. Kada sam došao na mesto ambasadora u Sriji rekao sam da imam tri prioriteta: vize - to je urađeno, biznis - o tome smo upravo pričali i ostaje još Francusko-srpska gimnazija.

B92: Kada će biti otvorena?

Teral: To je pitanje koje treba da pre svega reše srpska administracija i nadležna ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: