Dok svira interaktivni radio...

Info

Izvor: Marko Jevtiæ

Ponedeljak, 23.06.2008.

14:48

Default images

Za povećanje korišćenja Interneta u Srbiji nije dovoljna samo infrastruktura koja je, mora se priznati, svakim danom sve bolja.

Neophodni su, naime, i interesantni sajtovi na srpskom webu koji bi svojim sadržajem i servisima privlačili posetioce. Na taj način građani bi imali veći interes da koriste stalne konekcije (broadband), poput ADSL-a ili kablovskog Interneta.

Novi projekat, B92.fm, iza kojeg stoji strateško partnerstvo medijske kuće B92 i Telekoma Srbije, a koji će premijeru doživeti na novosadskom festivalu Exit, može srpski Internet lansirati u orbitu. Reč je o društvenom (community) web sajtu preko kojeg će posetioci moći da imaju svoju ličnu radio-stanicu na kojoj će birati koje emisije i kakvu muziku žele da slušaju. Takođe korisnici će moći da prave profile, komuniciraju sa ostalim korisnicima i da učestvuju u kreiranju sadržaja.

Iako se često može čitati o uspešnim svetskim web projektima koji dostižu vrednost od više stotina miliona evra, činjenica je da je većina njih iz SAD. B92.fm je jedini projekat iz ovog dela Evrope koji prati poslednje internet-trendove i zaista ima potencijal da postane globalno popularan. B92 već ima najposećeniji web sajt i najslušaniju radio stanicu u Srbiji, a sinergija ta dva medija donosi potpuno interaktivan i revolucionaran pristup. Odakle ideja za ovakav projekat i kako se od garažnog stiglo do nacionalnog projekta, za Ekonomist magazin priča Dejan Restak, direktor web sajta B92.net.
Dejan Restak: Nekoliko momenata je iniciralo ovaj projekat. Radio B92, usled komercijalnih zahteva koji prate rejtinge slušanosti emisija, morao je da se odrekne nekih emisija koje su delu publike u manjini bile veoma drage. Osim toga radi se i o izuzetno kvalitetnom programu. Iako nismo imali nekih većih produkcijskih troškova ipak je bilo neophodno ustupiti prostor sadržaju većeg komercijalnog potencijala. To je jedan od najvećih problema medija fizički ograničenih na 24 časa linearnog programa. Takođe, u to vreme je već počelo na razne načine da se eksperimentiše sa idejom da se korisnicima omogući da radijski program po želji upotpune muzikom po izboru.

Sajt kao B92.fm ne postoji u regionu, a uvešće neke novine i na globalni web. Da li ste razmišljali da odmah startujete sa engleskom verzijom ili to imate u planu za kasnije?

D. Restak: Ovo jeste potpuno jedinstven servis u regionu i svakako da ćemo prvo iskoristiti ovu činjenicu. Imamo planove za regionalno širenje i odmah nakon lansiranja projekta u Srbiji krenućemo sa istraživanjem mogućnosti za pozicioniranje na ostalim tržištima bivše SFRJ. Svakako da ćemo nakon toga razmisliti i o daljem širenju. Engleski jezik ne mora biti preduslov za buduću ekspanziju FM-a. Neka druga tržišta imaju mnogo više neiskorišćenog potencijala. Neka ostane za sada ovako nedorečeno, zgodno je u ovo vreme predizbornih kalkulacija i neizvesnosti.
Sa ovakvim servisom promeniće se navika korišćenja muzike, odnosno ljudi više neće morati da skladište muziku već će je svuda imati dostupnu. Da li mislite da će producentske kuće blagonaklono gledati na to?

D. Restak: Nekada je konj bio glavno prevozno sredstvo i svakako da se mnogima nije dopalo kada smo počeli da vozimo automobile na motorni pogon. Evo, Crnogorci i danas uvode nekakve ekološke takse i razne druge ne bi li nas nekako naterali da krenemo zapregama na Jadran, ali ja mislim da ćemo pre otići na neku drugu obalu koja bolje razume turistički biznis. Naš B92.fm je čak i ekološki potpuno podoban, jer ne podrazumeva upotrebu plastike za smeštaj kopiranog sadržaja. Kod nas nema kopiranja pa samim tim nema ni nepotrebnog zagađivanja okoline. Verujem da će se to ipak većini dopasti.

Za sada znamo da se svim autorima sa kojima smo razgovarali ideja dopada, a isto je kada je reč i o njihovim predstavnicima u Srbiji. Svuda gde smo obrazložili ideju bili smo sa oduševljenjem prihvaćeni. Mi želimo da korisnicima obezbedimo besplatan sadržaj, a da autori sadržaja za to ipak budu plaćeni. To mnogima danas izgleda neverovatno, ali uvereni smo da je to izvodljivo. Uostalom sajt B92.net funkcioniše vrlo uspešno po ovom modelu evo već više od jedne decenije.
Last.fm, koji na sličan način emituje muziku preko Interneta, korisnicima omogućava da besplatno preslušaju tri pesme, dok se za potpuno korišćenje plaća pretplata. Da li će vaš sadržaj biti potpuno besplatan?

D. Restak: Jedna od inspiracija za nastajanje B92.fm-a svakako da je bio i Last.fm. Ono što je njima nedostajalo jeste autentični radio sadržaj i mogućnost za korisnike da ga kreiraju tačno onako kako žele. Last.fm se trudio da prepozna ukus korisnika i da mu ipak on servira ono što misli da će mu se najverovatnije dopasti. Sada su i oni krenuli korak dalje i postepeno uvode totalno „on demand“ koncept. Mislim da će biznis model B92.fm-a isključivo zavisiti od uslova na tržištu. Trenutno ne planiramo pretplatu, ali ukoliko se pojave nerealni zahtevi sa još uvek nedovoljno regulisanog tržišta muzičke industrije u svetu, a posebno u Srbiji, svakako da ćemo biti prinuđeni da se adaptiramo.

Šta za vas znači partnerstvo sa Telekomom Srbije?

D. Restak: Pre svega radi se o izrazitom „win win“ modelu partnerstva koji je uvek najpoželjnija varijanta. Mi imamo sadržaj, Telekom ima infrastrukturu, zajedno omogućavamo našim građanima servis kakav je još uvek retkost i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije. Ovo partnerstvo otvara vrata zaista eksponencijalnom razvoju servisa i sadržaja na domaćem Internetu. Verujem da ćemo u Srbiji nastaviti ovim putem i da će naši građani od sada brže dobijati razloge da koriste Internet. Inače, ovakvi modeli saradnje telekoma i medija uobičajeni su svuda gde imate razvijeniju svest o važnosti informacionih tehnologija i novim simbiozama koje one omogućavaju. Ovo je još jedna od novina koju B92 i Telekom unose na domaće tržište.
Retko ko u regionu ima iskustvo rada na ovakvom projektu. Da li ste koristili neke konsultante iz razvijenih zemalja ili je sve radio samo vaš tim?

D. Restak: B92.fm je nastao pre svega na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u bavljenju medijima, ali i drugim aktivnostima koje su važne za ovaj projekat. Kao što znate B92 je kuća radija, televizije i weba, ali imamo i dugogodišnje iskustvo u muzičkom izdavaštvu. Svesni smo svih problema, pre svega u oblasti distribucije muzike, ali i svih prednosti koje sa sobom donose novi web koncepti. Dakle, reč je o 100 odsto domaćem proizvodu i na to smo vrlo ponosni, a nadamo se da će naše zadovoljstvo vremenom biti sve veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: