Medijska scena Srbije u oktobru 2014.

Monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen je 57. monitoring izveštaj (za oktobar 2014), kao i izveštaj sa okruglog stola "Mediji i pravosuđe"

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

13:05

Default images

MONITORING IZVEŠTAJ br. 57 O MEDIJSKOJ SCENI SRBIJE U OKTOBRU 2014:
  • Sloboda izražavanja – odabrani slučajevi pritisaka na novinare koji su obrađeni u ovom izveštaju: krajnje netransparentno uskraćivanje akreditacije za praćenje vojne parade Мirоlјubu Мiјuškоviću, v.d. glаvnоg urеdnikа „Dnevnika”, pravdanim navodnom negativnom bezbednosnom procenom; drugi slučaj su pritisci premijera i njegovih saradnika na Olju Bećković, autorku emisije „Utisak nedelje“, o čemu je novinarka tokom ovog meseca javno govorila. U okviru dela sudski postupci obrađena je drugostepena presuda Višeg suda u Beogradu u sporu: Stojić, Nenković i Bošnjak (devedesetih godina prošlog veka izveštavali sa ratišta u bivšoj Jugoslaviji za „Večernje novosti”) vs. Gaće, Jovanović i Brkić, iz NUNS-a, zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje.
  • Implementacija postojećih zakona Zakon o javnom informisanju i medijima – kako se pojedini novinari i mediji odnose prema obavezi poštovanja pretpostavke nevinosti i kakve su zakonske sankcije u slučaju njenog kršenja; koji su najvažniji nalazi u redovnom godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji se odnosi na situaciju u medijskom sektoru; kako se u Nišu, i nakon donošenja novog zakona, raspodeljuje novac namenjen medijima za javno informisanje od lokalnog značaja i jeste li to kršenje zakona; Zakon o elektronskim medijima – kakve su praktične posledice rešenja po kom vlasnici mreža za distribuciju medijskih sadržaja mogu istovremeno da budu i pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga;
  • Usvajanje novih zakonazašto bi novim Zakonom o oglašavanju trebalo regulisati pitanje državnog oglašavanja u medijima;
  • Rad nadležnih organa zašto su za medije važna dva saopštenja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije; kako radi Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje;
  • Proces digitalizacije – kako se odvija proces digitalizacije i kakav je položaj medija u tom procesu;
  • Proces privatizacije medijazbog čega je okončanje privatizacije medija neophodno za rešavanje problema nedopuštenog uticaja na medije;
  • Zaključak Izveštaja – autori analiziraju situaciju u medijskom sektoru imajući u vidu relevantne nalaze iz redovnog godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.


Pedeset sedmi Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

II IZVEŠTAJ SA OKRUGLOG STOLA – MEDIJI I PRAVOSUĐE

Smatrajući da je za prevazilaženje problema u odnosima između medija i pravosuđa neophodno da se inicira njihov međusobni dijalog o tim problemima i mogućim načinima za njihovo prevazilaženje, kao i da se uspostavi međusobna konstruktivna saradnja, ANEM je organizovao okrugli sto „Odnos medija i pravosuđa“ 30. oktobra 2014. u Beogradu, s ciljem da tome doprinese. Na skupu je učestvovalo 30 predstavnika pravosuđa, medijskih i novinarskih organizacija, medija, nevladinih organizacija, nadležnih organa, međunarodnih organizacija i donatora i drugih zainteresovanih strana. Šta je rečeno na tom skupu, možete pogledati u izveštaju sa okruglog stola.

Na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene, potražite i ostale Monitoring Izveštaje, Publikacije i izveštaje sa monitoring okruglih stolova!

Izneti stavovi u Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav. Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: