Ponedeljak, 18.06.2001.

09:35

DELEGACIJA VLADE SRBIJE U POSETI “SIMENSU”

Izvor: B92

Default images
Delegacija vlade Srbije, koju predvodi premijer Zoran Djindjic, boravice danas u jednodnevnoj poseti kompaniji "Simens" u Minhenu. Kako saopstava vladina press sluzba, pored premijera, u delegaciji su ministar za saobracaj i telekomunikacije Marija Raseta Vukosavljevic i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Goran Pitic. Razgovorima u Simensu prisustvovace i predsednik Upravnog odbora "Telekoma Srbije" Dragor Hiber.

“Cilj moje posete je preuredjenje ranije zakljucenog Ugovora o saradnji kao i razgovori o dugovima koja Simnens potrazuje”, kaze Hiber u izjavi za B 92 i nastavlja: “Mislim da ‘Telekom’ i pored velikih dugova moze da servisira te svoje dugove jer se radi o preduzecu vrlo velikog potencijala i velikog ukupnog prihoda, tako da je nivo zaduzenosti ipak podnosljiv. Ima, medjutim, nekih neslaganja sa stranim partnerima oko prioriteta u trosenju onog kolaca kojim u ovom trenutku ‘Telekom’ raspolaze. Dok su strani partneri skloniji da budu izvrsene isplate njima na osnovu nekih zajmova koji su od njih dobijeni, srpski akcionar u ‘Telekomu’ je za to da se servisiraju dugovi, a to je moguce, prema strateskim isporuciocima kao sto su kao ‘Simens’, ‘Alkatel’ i ‘Erikson’ i da se otvore nove linije za isporuku moderne opreme.

Dragor Hiber kaze da je poseta vladine delegacije ogranicena samo na Simens i da tokom ovog jednodnevnog boravka u Nemackoj nece biti razgovora o eventualnim novim operaterima: “To su teme koje jesu otvorene, ali mislim da one treba da dodju na red tek krajem leta ili u jesen, kada bude i ako bude usvojen nov zakon o telekomunikacijama. On je upravo pripremljen, i unosi potpuno nov sistem u oblasti telekomunikacija, otvoreno trziste po evropskim principima, a to znaci da su vrata za treceg operatera u mobilnoj telefoniji, a nakon isteka ili skracenja monopola koji 'Telekom Srbije' ima zahvaljujuci ugovoru sa stranim investitorima skracenja do 2005. godine, i u fiksnu telefoniju. Ali, bez obzira na to potrebna je hitna modenizacija jer mi imamo samo 35 odsto digitalizovane mreze, sto je, na primer, u odnosu na 90 odsto u Ceskoj, jako lose”, rekao je Hiber za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: