Prekida li se mandat misije UN u BiH?

Odsustvo medjunarodnih mirovnih snaga u BiH moglo bi ozbiljno da destabilizuje situaciju u toj zemlji. Jos uvek ima vremena da prevlada razum

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2002.

09:20

Default images

"Oruzane snage SAD primenjuju najvisi standard u ponasanju i vrsenju sluzbe. Prema tome, ne postavlja se pitanje naseg ponasanja, nase odgovornosti, niti spremnosti SAD da se kazne sve eventualne nedozvoljene akcije nasih vojnika u svetu", rekao je predstavnik za stampu americke vlade Ricard Baucer ukazajuci da tekuca kriza u medjusaveznickim odnosima - aktivirana "slucajem Bosna" - ima svoj koren na drugoj strani. "Radi se o tome da nasi ljudi, koji odlaze na cesto veoma opasne mirovne misije, nece biti predmet jurisdikcije jednog suda, koji, kad je rec o istraznom postupku, nije u nadleznosti Saveta bezbednosti UN". Prema Baucerovim recima, Savet bezbednosti ima priliku da do srede uvece - a na osnovu predlozene (i u nedelju odbijene) americke rezolucije - pronadje izlaz iz sadasnjeg corsokaka odlukom kojom bi se eliminisale sve buduce ingerencije MKS nad predstavnicima SAD u mirovnoj misiji u BiH kao i, uopste, u svim ostalim operacijama te vrste u svetu. "Ne moze se dovoditi u pitanje nasa privrzenost miru i stabilnosti na Balkanu. Godinama smo i te kako investirali u buducnost Bosne - i vojno, i politicki i finansijski. Predvodili smo pregovore koji su doveli do Dejtonskog sporazuma. Nismo i ne nameravamo da napustimo obaveze koje smo preuzeli u Bosni",  rekao je Baucer, uz informaciju da je to bila i "sustina poruke" koju je drzavni sekretar Kolin Pauel preneo visokom medjunarodnom predstavniku u BiH Pediju Esdaunu.

Odgovarajuci na pitanje da li ga to brine, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Esdaun kaze: "Ja se zaista nadam i verujem da jos uvek ima vremena da prevlada razum. To nisu pitanja koja su u vezi sa Bosnom, vec pitanja u koje je Bosna i Hercegovina na nesrecan nacin upletena. Ako se problem ipak ne resi, to ne znaci da ce biti katastrofa, ali ce posao koji je vec tezak biti jos tezi. Pri tom mislim na ustanovljenje vladavine zakona na nastojanja da se preko Bosne spreci sverc ljudi, droge i oruzja", rekao je Esdaun.

Sa druge strane, Savet NATO zakljucio je da su medjunarodne snage mandat dobile Dejtonskim sporazumom, a ne od Ujedinjenih nacija. To znaci da ce svi vojnici, ukljucujuci i americke, ostati u sastavu SFOR-a bez obzira na trenutni spor oko Medjunarodnog krivicnog suda.

Posledice prekida mandata za sada nisu poznate. Portparol ministarstva inostranih poslova u Sarajevu Amir Kapetanovic u razgovoru za BBC objasnjava na kojim su to poslovima angazovani clanovi misije Ujedinjenih nacija: "U procesu restrukturiranja i obuke policijskih snaga uradili su sjajan posao, pomogli su u izgradnji drzavne granicne sluzbe da se bori sa ilegalnim imigracijama i trgovinom ljudi, jer je BiH unazad 2-3 godine jedva kontrolisala 30-40 odsto drzavne granice, a danas je to upravo preko 90 odsto upravo zahvaljujuci angazmanu misije UN. Nadali smo se da ce u narednih 6 meseci drzavna sluzba biti obucena i opremljena da u potpunosti da kontrolira granicu sto je nas vrlo vazno".

Odsustvo medjunarodnih mirovnih snaga u BiH moglo bi ozbiljno da destabilizuje situaciju u toj zemlji, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Igor Ivanov nakon razgovora sa svajcarskim kolegom Jozefom Dajsom. Ivanov je nakon razgovora sa Dajsom ocenio da bi do destabilizacije situacije mogao bi da dovede veto koji su SAD stavile na produzetak mandata Medjunarodnih mirovnih snaga u Bosni. Kako javlja RIA "Novosti", sef svajcarske diplomatije je izrazio nadu da ce "vec u najskorije vreme biti poronadjeno resenje za to pitanje".

(Sense, BBC, Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: