Otkriven plan o 'zonama za smeštaj' izbeglica u Istočnoj Evropi

Izvor: Ian Burrel i Stephen Castle

Petak, 07.02.2003.

15:55

Default images
Britanski ministri imaju kontroverzan plan za formiranje izbegličkih "zaštitnih zona" u Ukrajini, na Balkanu i sličnim područjima kako bi sprečili kretanje azilanata ka Zapadu.

Detalji plana, koji bi mogao da predstavlja revoluciju u načinu na koji EU rešava problem azilanata, razmotriće se sledeće nedelje sa Visokim komesarom UN za izbeglice, Ruudom Lubbersom, koji u ponedeljak stiže u London.

I mada nisu konsultovane, zvaničnici EU kažu bi zemlje kao Francuska, Italija, Španija, Portugal i Grčka verovatno podržale ovaj plan ukoliko on bude prihvatljiv za UNHCR.

Plan, koji je ministrima prezentovan na sastanku vladinog potkomiteta za migracije, predviđa izgradnju niza zaštitnih zona UN u raznim zemljama, između ostalih i u Rusiji, Maroku i severnoj Somaliji. Takođe se predviđa stvaranje sigurnih područja u Turskoj, Iranu ili Iračkom Kurdistanu gde bi se smestile izbeglice iz Iraka.

Na taj način bi se stvorila mogućnost da azilanti koji stignu do Britanije ili neke druge članice EU budu vraćeni u zaštitne zone i tamo nastave da rešavaju svoj status. Kroz takav proces, stoji u dokumentu, "ubrzano bi se redukovao broj ekonomskih imigranata kojima je azil kanal za iseljenje", a odvratili bi se i "potencijalni teroristi".

Izbeglice bi u zaštitnim zonama provodile šest meseci. Pod pretpostavkom da se okolnosti u njihovim državama ne promene, Britanija i druge članice EU bi prihvatile određen broj iseljenika.

"Ova vest nikoga nije šokirala," rekao je jedan zvaničnik EU. Brisel pokušava da kreira jedan zajednički pristup članica EU problemu kretanja stanovništva.

Međutim, britanski stručnjaci za imigraciju strahuju da je cilj ovog programa da "nam se izbeglice sklone sklone s očiju". David Burgess, pravnik iz Winstanley Burgess, objašnjava: "Postoji crv sumnje da se iza toga krije želja za stvaranjem prostora gde bi ljudi bili ograničeni u pogledu prava i mogućnosti, a to je daleko od utočišta."

UNHCR je izjavio da neće komentarisati britanski predlog dok ga detaljno ne prouči.

Zvanični portparol britanskog premijera Tonyja Blaira omalovažio je značaj informacije koja je procurela. "U ovoj fazi nije još doneta nikakva odluka o tome kako i da li će program sprovesti," rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: