Nova kriza potresa Ameriku – "tampon deficit"?

SAD doživljavaju ozbiljan nedostatak tampona, a izuzetno uspešna reklamna kampanja se navodi kao jedan od faktora koji doprinose nestašici.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2022.

14:31

Nova kriza potresa Ameriku –
Ilustracija: Shutterstock/calimedia

2020. godine, popularna komičarka i glumica Ejmi Šumer bila je angažovana kao "lice Tampaks-a" – najpopularnijeg brenda tampona u SAD. U reklamnoj kampanji, Šumer je igrala ulogu dobavljačice tampona koja se pojavljivala u toaletima i "spasavala" žene od nevolja snabdevajući ih Tampaksom, piše TIME, a prenosi RT.

Od tada je "rast maloprodaje eksplodirao", rekla je za TIME portparolka te kompanije Šeri MekMaster. Potražnja za Tampaks-om porasla je za 7,7% u poslednje dve godine, što je navelo proizvođača da vodi svoju fabriku u Mejnu tokom čitavog dana cele nedelje.

Međutim, kako je pokazalo istraživanje koje je sprovela Alana Semjuels iz TIME-a, uspešna reklamna kampanja nije jedini uzrok nestašice tampona što su dobro dokumentovali korisnici društvenih medija: Tviter, Reddit i drugi društveni mediji preplavljeni su fotografijama praznih polica na kojima je trebalo da budu ovi higijenski proizvodi.

"Ovo nije tako loše kao nestašica toalet papira u proleće 2020., ali nije sjajno", napisala je na Tviteru Dana Marlou, osnivačica dobrotvorne organizacije I Support the Girls koja beskućnicima obezbeđuje grudnjake i pomoć pri menstrualnoj higijeni.

Nestašica se prvi put pojavila tokom pandemije kovida kada su ljudi pravili zalihe osnovnih stvari. Kasnije se, prema TIME-u, još jedan problem pogoršao: nedostatak sirovina. Kako je potražnja za maskama za lice i drugim medicinskim potrepštinama rasla, potražnja za sirovim pamukom i rajonom je takođe bila u porastu. Kao rezultat toga, proizvođači tampona su se borili u nabavci ovih materijala. Činjenica da je cena pamuka brzo rasla (u aprilu je bila viša za 71 odsto u odnosu na prethodnu godinu), dodatno je pogoršala problem.

Takođe su poskupeli i troškovi transporta za isporuku u SAD.

Pored svih navedenih problema, proizvođači se bore i sa nedostatkom kadrova usred sve veće potražnje za njihovim proizvodima. Kako se tamponi smatraju medicinskim proizvodima, oni podležu strogim propisima o kontroli i stoga "kompanije ne mogu bilo koga da stave na montažnu traku, pa je proizvodnja kasnila", objasnio je autor istraživanja.

"Povećana potražnja, nedostatak osoblja, nedostatak sirovina – nijedan od ovih faktora nije jedinstven za tampone. Ipak, ono što čini nedostatak tampona tako upornim i problematičnim jeste to što za razliku od većine drugih artikala kojima je lanac snabdevanja otežan pristup, tamponi nisu nešto što žene mogu da prestanu da kupuju dok se zalihe ne vrate", piše TIME.

Tamponi nisu jedini deficitarni proizvod u SAD. Prošlog meseca, njujorške vlasti su bile prinuđene da proglase vanredno stanje zbog nestašice formule za bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: