Svet je dobio novog bogataša, a kopao je ripple

Rast cene kriptovalute ripple (XRP) doneo je enormno, doduše virtualno, bogatstvo osnivaču kompanije.

Svet

Izvor: B92, Bug

Četvrtak, 04.01.2018.

16:11

Svet je dobio novog bogataša, a kopao je ripple
(Foto: Thinkstock)

Kris Larsen, suosnivač kompanije Ripple i njen bivši generalni direktor, poslednjih mesec dana značajno je unapredio svoj položaj na Forbesovoj lestvici najbogatijih ljudi na svetu. Naime, sve do početka decembra kriptovaluta ripple, koju je ova kompanija pokrenula, trgovala se po ceni od oko 0,25 dolara za jedan coin.

Potom je krenuo snažan uspon, pa je u 2018. godinu ripple ušao s cenom od preko 2 dolara, i tržišnom kapitalizacijom većom od 100 milijardi dolara. Time je ripple postao i druga najveća kriptovaluta na svetu. Sve ovo uzrokovalo je i povećanje lične imovine spomenutog gospodina Larsena, koji u svom vlasništvu ima 5,19 milijardi ripple coina, i oko 17% udela u istoimenoj kompaniji. Time je njegovo bogatstvo premašilo 37 milijardi dolara i smestilo ga na 15. mesto Forbesove lestvice najbogatijih Amerikanaca – isto ono na kojem se nalazi i Steve Balmer, bivši šef Majkrosofta.

Trenutni CEO Ripplea Brad Garlinghouse takođr poseduje izvesnu količinu ovih coina, pa je njegova vrjednost procenjena na 9,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: