Četvrtak, 04.01.2018.

16:11

Svet je dobio novog bogataša, a kopao je ripple

Rast cene kriptovalute ripple (XRP) doneo je enormno, doduše virtualno, bogatstvo osnivaču kompanije.

Izvor: B92

Svet je dobio novog bogataša, a kopao je ripple IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

JocaTrta

pre 6 godina

Da samo što ga nemaš gde kupiti...sve je blokirano od velike potražnje ...nijedan sajt ne radi...možeš da gledaš kako kripto valute rastu ,ali da napraviš nalog i kupiš ....e to ne može trenutno....neko je izgleda namerno blokirao...moj nalog je na čekanju već 10 dana i nikako da mi daju pristup i ako su mi potvrdi da sam sve lepo odradio ...ali zbog "gužve" moracu da sačekam...samo dokle ?

stanoje

pre 6 godina

fora sa virtuelnim novcem je sto je trgovanje brze, bez pracenja, bez taksi i poreza, nema provizija i idealno je za drzave u blokadi itd. Fora je sto ce u jednom momentu i tome stati na put, zabranice se bilo kom sajtu da ima bilo kakve veze sa kriptovalutama. I onda ce krenuti brzinski pad.

jovan

pre 6 godina

@neupucen: necu ovde da reklamiram. Ima jedna nasa firma koja prodaje bitcoin, lajtcoin i eterum i isto tako kupuje te valute (pare placa na vas racun u banci). Na zapadu je to lakse brze i jednostavnije jos,kod nas procedura moze da potraje dan recimo. To vam kazem - odete u banku i za dinare kupite poznate valute tipa evro, dolar, funta. Ali ako kupujete neku egzoticnu, recimo korejski von, morate posredno kao i u svetu kripto valuta. Sto se obrazovanja tice najbolji je youtube. Samo kucajte 'crypto currencies'. Poznavanje englesnog je obavezno ipak, kod nas to nije zazivelo jos uvek. I da, ne padajte na bitconnect jer to JESTE prevara

BOSS

pre 6 godina

Ja mislim da je ovo sve realno,i da ce ovome samo da skace cijena,i da je srece da mi Srbi se dogovorimo i kupimo ove ..rce,i za 5 godina svi u penziju,niko ne radi nista,samo kafice,malo Crna Gora,pa Spanija,pa svica,pa prodamo dva ova ..rca pa kupimo djeci po stan,pa onda svi opet primorje ovo onoooo.... Mislim da je ovo velika sansa,i sto kaze Vucko uvozit ce mo radnike,jer ce mo mi imat bitcoina i ipona itd koliko hoces

Lady in red

pre 6 godina

@neupucen Na Bitstamp mozes direkt za kreditne kartice da kupis XRP ali problem je sto se dugo ceka na otvaranje racuna, trenutno preko dve nedelje a posle toga super sve funkcionise.

Pametnjaković

pre 6 godina

Ako bude bilo naivnih koji će mu davati opipljive valute za njegovu nepostojeću valutu, onda će on brzo postati pravi milioner, pa možda i milijarder. Dok on njima prodaje maglu i vazduh oni njemu daju dolare. Dok je ovaca biće i šišanja.

strategije i ostale rupe

pre 6 godina

@Konstantin
Sa punim pravima trebalo bi da se odigra za 3-5 sek. Ali ima caka, možeš da obaviš razmenu samo u onom u čemu imaš otvoren gejt. Dakle moraš ako hoćeš USD da imaš USD-gejt, a transfer bi kako se ne menja za fiat (ožive bitkoin) išao preko recimo bitkoina, a tu transkacije traju, zato bi bilo bolje da izabereš bržu valutu, sa manjim ili pogodnijim oscilacijama koja se menja za FIAT. Ako nemaš odgovarajući gejt, nema menjanja. Kod slanja FIAT obratiti pažnju na menjačku ponudu, može da ispadne da daješ recimo 15 USD za 0.5evra, našao sam par žalbi tog tipa, nije sredjeno za fizička lica, za banke i kreditne kuće tog problema izgleda nema. Ovo će da potraje dokle god ljudima deluje jeftino, ali kako token sagoreva sa upotrebom, ideja je izgleda da ga na kraju nema, a da ostane infrastruktura koja se razvila da obavlja transfer FIAT (kupio si je bankama i majkrosoftu tokenom). U suštini fora da se izbegne ICO problem, a isti efekat, postiže željeno finansiranje i može da se oslobodi problema jako brzo (superračunar može da ižonglora tih 100 milijardi za minut i da ih tu istopi- imaj na umu da si dao fiat on se ne topi) a da ono što preostane nekom drugom kao problem ostavi naravno njemu, malo koja država će da juri takve pojedinace kao finansijere koji nisu platili porez(zato i nije sve u opticaju i imaš takozvani spam zalog). Kriptovalute su kolekcija strategija koje uključuješ i preusmeravaš bez posledica, a kompanije ovo obožavaju. A ono što neznaš....košta će te.

Marko Jankovic

pre 6 godina

Ume li iko da mi objasni zasto da bi kupili Ripple prvo morate za dolare, eure itd da kupite Bitcoin pa Bitcoin menjate za Ripple?
(Neupucen, 4. januar 2018 17:47)

Da, kupis BTC i prebacis ih na Binance ili negde drugde i tamo kupis Ripple
(hm, 4. januar 2018 18:31

Cekaj pa to onda drzi Bitcoin u zivotu? A ko kaze da kad on kupi Bitcoin isti nece da padne za 500$ ili 5000 dolara dok ga on ne prebaci u RIPPLE?

Coindude

pre 6 godina

Ja sam na cex.io uzeo 345 ripple-a kad je bio 0,7$. Znaci, moze za dolare.
A hoce li puci ili nece, pojma nemam. Ali nije mi jasno navijanje da pukne ovih sto nista o tome ne kontaju. Bolje da se malo informisete, ulozite nesto pa nesto i zaradite. I svima lepo.

...

pre 6 godina

Prosto cudi kako do sada, kao narod, nismo ovojili svemir, jer citajuci komentare na vesti bilo kog sadrzaja, kod nas se izgleda svi u sve razumeju. Piramida ovo, piramida ono, a da se sutra pojave neki novi Jezda i Dafina, bar 40% komentatora bi potrcalo na masne kamate. Jedan od svezijih primera (dobro, nije piramida) - zaduzivanje u svajcarskim francima.

Truth

pre 6 godina

Problem je u tome sto je to centralizovana valuta, a cela ideja kripto valuta je decentralizacija. Ovako preko riple hoce da centralizuju kripto valute I tako ih kontrolisu. Say No To Riple.

majstor

pre 6 godina

Sad ce Srbende njemu da objasne kako nema leba bez motike, kao sto su to svojevremeno objasnili i zuckerbergu i bezosu i pageu i ostalima...

Konstantin

pre 6 godina

Ako ima neko upucen cuo sam da u trenutku kad zelite da prodate to se ne desi istog trenutka i ako zelite da ih prodate po trenutnoj ceni ili koji cent ispod cene. Nego danas date nalog a prodaja se izvrsi za dva tri dana. Kako da znam koja ce cena biti za par dana. Da li je to istina i kako funkcionise sama prodaja po ovom pitanju? Da li mozda prodate u tom trenutku po trenutnoj ceni a isplata bude za par dana?

hm

pre 6 godina

Ume li iko da mi objasni zasto da bi kupili Ripple prvo morate za dolare, eure itd da kupite Bitcoin pa Bitcoin menjate za Ripple?
(Neupucen, 4. januar 2018 17:47)

Da, kupis BTC i prebacis ih na Binance ili negde drugde i tamo kupis Ripple

Jovan

pre 6 godina

@Neupucen: Ne morate. Mozete za Korejski Von (Juzna Koreja) direktno da kupite Ripple. Tamo (kao i drugim razvijenijim zemljama, na primer Japanu) imate i usluge koje preko interneta mozete da platite raznim kripto valutama umesto pravim valutama. Na primer, imate hotele u Barseloni koje mozete da bukirate koristeci Cardano (Ada) valutu. Ne trebaju Vam evri. Tacno, za vecinu (uglavnom novih) valuta vam je potreban bitcoin kao sto Vam je na berzi potreban dolar da bi kupili 2 grama zlata ili tonu psenice. Medjutim, valute koje mozete da kupujete ili prodajete direktno za dolare / eure (takozvane "fiat" valute) su najpoznatije: Bitcoin, Bitcoin cash, Lightcoin, Ethereum. Naravno, iskljucivo iz EU, razvijenog dela Azije ili USA. Sajtovi koji prodaju valute za dolare ili evre direktno uglavnom ne rade sa "zemljama treceg sveta" (gde, na zalost, svrstavaju i Srbiju).

Jovan

pre 6 godina

@btc: I kad bi puklo ne bi se osetilo. Sve kriptovalute zajedno ne vrede ni trilion dolara (vrede oko 700 milijardi). To je manje od 1% vrednosti kojima se trguje na svetu. Ako se ikada i desi da pukne, to ce osetiti oni koji su nadajuci se sigurnoj i brzoj zaradi ulazili u kredite ili ulagali ustedjevinu bez razmisljanja. Onaj ko je ulagao oko 10% ustedjevine nece ni osetiti. Takvi su verovatno vec unovcili svoj inicijalni ulog i sad se "igraju na racun kuce". Ja sam jedan od onih koji je ulozio 10% ustedjevine, unovcio inicijalni kapital puta dva (za razliku od raznih prevara, ovde mozete da unovcite i izadjete iz cele price kad god pozelite). Sad nek se desi sta god se desi, nije me briga. Imajuci u vidu da pravim softver za neke nase kladionice, mogu Vam iz prve ruke reci da su kvote mnogo veca prevara od bilo cega sto vidite u svetu kripto valuta. Algoritmi i matematicari kvote prave tako da igraci uvek gube - mogu da se klade samo kada kuci odgovara i dobiju maksimalne isplate samo onoliko koliko kuca zeli da dozvoli :)

cryptotycoon

pre 6 godina

proof of stake je budućnost, može i proof of work ali da taj rad bude nešto što dodaje vrednost ekonomiji a ne beskorisno „rudarenje“ koje troši struju budzašto

Neupucen

pre 6 godina

Tacno, za vecinu (uglavnom novih) valuta vam je potreban bitcoin kao sto Vam je na berzi potreban dolar da bi kupili 2 grama zlata ili tonu psenice. Medjutim, valute koje mozete da kupujete ili prodajete direktno za dolare / eure (takozvane "fiat" valute) su najpoznatije: Bitcoin, Bitcoin cash, Lightcoin, Ethereum. Naravno, iskljucivo iz EU, razvijenog dela Azije ili USA. Sajtovi koji prodaju valute za dolare ili evre direktno uglavnom ne rade sa "zemljama treceg sveta" (gde, na zalost, svrstavaju i Srbiju).
(Jovan, 4. januar 2018 18:20)

Hvala mada si malo izokrenuo stavri sa primerom dolara i zlata. Kad udjete u menjacnicu ili banku vi direktno birate koju valutu kupujete. Ako zelite eure ne kupujete najpre dolare da bi ih menjali za eure. Ipak svaka informacija je korisna. Da li moze i neki link ka nekom nasem ili mozda hrvatskom, ili bosanskom sajtu, forumu cemu god gde bi mogao bolje da se informisem?

Dane

pre 6 godina

Sve je ovo lepo sa cenom ali Ripple nije crypto. Lepo ste napisali, ¨

''Za razliku od, na primer, bitkoina, ripple coine ne rudare pojedinci, već ih emituje ova kompanija.''

Ripple nije decentralizovan, Ripple je samo novi Paypal, malo savremeniji i napredniji. Ja licno ne znam zasto se Ripple i nalazi na Coinmarketcap-u u listi svih crypto valuta!

brm

pre 6 godina

Ripple se ne "kopa". Napravljeno ih je koliko ih je napravljeno (100 milijardi, trenutno blizu 40 milijardi je u opticaju) i to je to. 55 milijardi je stavljeno u escrow gde je moguće povući milijardu mesečno u opticaj. Čak se broj xrp smanjuje svakom transakcijom. Do sada ih je uništeno na taj način oko 9 miliona.

Jovan

pre 6 godina

@Koki: svaki programer moze da napravi svoju valutu, to nije tesko. Tesko je privuci institucije i bogate ulagace koji bi podigli cenu i doneli novac. Najlaksi nacin za pravljenje coin-a je preko Ethereum Smart Conctract-a. Naravno, napredno programiranje je u pitanju. Svaki programer bi za par nedelja naucio kako da napravi svoju valutu (zato ih i ima oko 1500 u ovom trenutku). Tesko je pridobiti poverenje. Bez partnerstva sa bitnim institucijama (kao sto Ripple ima partnerstvo sa American Express-om i raznim bankama u Japanu) coin ce biti mrtav i tu nekih znacajnih para nema. Niko ne ulazi u tu pricu da bi zaradio sicu od 10 ili 100 hiljada dolara. To je nista. Podsecam - neke znacajne valute su uspevale da zarade stotine miliona ili cak milijardu dolara u prvih dan do dva od pustanja u opticaj samo zato sto ili 1) imaju poznate i cuvene programere u timu 2) coin treba da resi neki veliki IT problem ili 3) imaju vec najavljena partnerstva sa velikim svetskim firmama koje vide razlog za koriscenje bas tog coina. Samo pravljenje coin-a je vrlo lako. "Probijanje" je vec druga prica.

pretkret

pre 6 godina

Prvo nije kopao. Drugo, banke koriste transfer protokol XPR kao platformu, a ne konkretan token. Tvorac koncepta jeste kompanija Ripple, ali verifikacionu infratsrukturu radi Majkrosoft, a samim kodom se bavi i univerzititet MIT, tako da. Kompanije se bore za pravo ne samo da čuvaju i procesiraju podatke, nego i za pravo da se bave transferom novca preko planete. Ripple u tom smislu konceptualno ugrožava dolar, jer bi mogao da bude globalna valuta, ali čuvanje i odbrana valute je težak i skup posao, lekcija naučena iz vremena kada je banke u SAD mogao da formira ko je kako hteo, a svaka je mogla da izdaje svoju monetu, naravno nisu preživele, a položeno zlato je izgubljeno. Tako da je koncentracija banaka na transfer, a ne na valutu.

ikarbus je simbol oporavka srpske industrije rece AV pa vi vidite gde smo

pre 6 godina

Ako je bio 2$ kad ste ovo pisali javite mu da je jos 50% bogatiji jer je Ripple presao 3$.

ikarbus je simbol oporavka srpske industrije rece AV pa vi vidite gde smo

pre 6 godina

Ako je bio 2$ kad ste ovo pisali javite mu da je jos 50% bogatiji jer je Ripple presao 3$.

brm

pre 6 godina

Ripple se ne "kopa". Napravljeno ih je koliko ih je napravljeno (100 milijardi, trenutno blizu 40 milijardi je u opticaju) i to je to. 55 milijardi je stavljeno u escrow gde je moguće povući milijardu mesečno u opticaj. Čak se broj xrp smanjuje svakom transakcijom. Do sada ih je uništeno na taj način oko 9 miliona.

Jovan

pre 6 godina

@Koki: svaki programer moze da napravi svoju valutu, to nije tesko. Tesko je privuci institucije i bogate ulagace koji bi podigli cenu i doneli novac. Najlaksi nacin za pravljenje coin-a je preko Ethereum Smart Conctract-a. Naravno, napredno programiranje je u pitanju. Svaki programer bi za par nedelja naucio kako da napravi svoju valutu (zato ih i ima oko 1500 u ovom trenutku). Tesko je pridobiti poverenje. Bez partnerstva sa bitnim institucijama (kao sto Ripple ima partnerstvo sa American Express-om i raznim bankama u Japanu) coin ce biti mrtav i tu nekih znacajnih para nema. Niko ne ulazi u tu pricu da bi zaradio sicu od 10 ili 100 hiljada dolara. To je nista. Podsecam - neke znacajne valute su uspevale da zarade stotine miliona ili cak milijardu dolara u prvih dan do dva od pustanja u opticaj samo zato sto ili 1) imaju poznate i cuvene programere u timu 2) coin treba da resi neki veliki IT problem ili 3) imaju vec najavljena partnerstva sa velikim svetskim firmama koje vide razlog za koriscenje bas tog coina. Samo pravljenje coin-a je vrlo lako. "Probijanje" je vec druga prica.

Jovan

pre 6 godina

@btc: I kad bi puklo ne bi se osetilo. Sve kriptovalute zajedno ne vrede ni trilion dolara (vrede oko 700 milijardi). To je manje od 1% vrednosti kojima se trguje na svetu. Ako se ikada i desi da pukne, to ce osetiti oni koji su nadajuci se sigurnoj i brzoj zaradi ulazili u kredite ili ulagali ustedjevinu bez razmisljanja. Onaj ko je ulagao oko 10% ustedjevine nece ni osetiti. Takvi su verovatno vec unovcili svoj inicijalni ulog i sad se "igraju na racun kuce". Ja sam jedan od onih koji je ulozio 10% ustedjevine, unovcio inicijalni kapital puta dva (za razliku od raznih prevara, ovde mozete da unovcite i izadjete iz cele price kad god pozelite). Sad nek se desi sta god se desi, nije me briga. Imajuci u vidu da pravim softver za neke nase kladionice, mogu Vam iz prve ruke reci da su kvote mnogo veca prevara od bilo cega sto vidite u svetu kripto valuta. Algoritmi i matematicari kvote prave tako da igraci uvek gube - mogu da se klade samo kada kuci odgovara i dobiju maksimalne isplate samo onoliko koliko kuca zeli da dozvoli :)

majstor

pre 6 godina

Sad ce Srbende njemu da objasne kako nema leba bez motike, kao sto su to svojevremeno objasnili i zuckerbergu i bezosu i pageu i ostalima...

Coindude

pre 6 godina

Ja sam na cex.io uzeo 345 ripple-a kad je bio 0,7$. Znaci, moze za dolare.
A hoce li puci ili nece, pojma nemam. Ali nije mi jasno navijanje da pukne ovih sto nista o tome ne kontaju. Bolje da se malo informisete, ulozite nesto pa nesto i zaradite. I svima lepo.

pretkret

pre 6 godina

Prvo nije kopao. Drugo, banke koriste transfer protokol XPR kao platformu, a ne konkretan token. Tvorac koncepta jeste kompanija Ripple, ali verifikacionu infratsrukturu radi Majkrosoft, a samim kodom se bavi i univerzititet MIT, tako da. Kompanije se bore za pravo ne samo da čuvaju i procesiraju podatke, nego i za pravo da se bave transferom novca preko planete. Ripple u tom smislu konceptualno ugrožava dolar, jer bi mogao da bude globalna valuta, ali čuvanje i odbrana valute je težak i skup posao, lekcija naučena iz vremena kada je banke u SAD mogao da formira ko je kako hteo, a svaka je mogla da izdaje svoju monetu, naravno nisu preživele, a položeno zlato je izgubljeno. Tako da je koncentracija banaka na transfer, a ne na valutu.

...

pre 6 godina

Prosto cudi kako do sada, kao narod, nismo ovojili svemir, jer citajuci komentare na vesti bilo kog sadrzaja, kod nas se izgleda svi u sve razumeju. Piramida ovo, piramida ono, a da se sutra pojave neki novi Jezda i Dafina, bar 40% komentatora bi potrcalo na masne kamate. Jedan od svezijih primera (dobro, nije piramida) - zaduzivanje u svajcarskim francima.

BOSS

pre 6 godina

Ja mislim da je ovo sve realno,i da ce ovome samo da skace cijena,i da je srece da mi Srbi se dogovorimo i kupimo ove ..rce,i za 5 godina svi u penziju,niko ne radi nista,samo kafice,malo Crna Gora,pa Spanija,pa svica,pa prodamo dva ova ..rca pa kupimo djeci po stan,pa onda svi opet primorje ovo onoooo.... Mislim da je ovo velika sansa,i sto kaze Vucko uvozit ce mo radnike,jer ce mo mi imat bitcoina i ipona itd koliko hoces

Dane

pre 6 godina

Sve je ovo lepo sa cenom ali Ripple nije crypto. Lepo ste napisali, ¨

''Za razliku od, na primer, bitkoina, ripple coine ne rudare pojedinci, već ih emituje ova kompanija.''

Ripple nije decentralizovan, Ripple je samo novi Paypal, malo savremeniji i napredniji. Ja licno ne znam zasto se Ripple i nalazi na Coinmarketcap-u u listi svih crypto valuta!

Jovan

pre 6 godina

@Neupucen: Ne morate. Mozete za Korejski Von (Juzna Koreja) direktno da kupite Ripple. Tamo (kao i drugim razvijenijim zemljama, na primer Japanu) imate i usluge koje preko interneta mozete da platite raznim kripto valutama umesto pravim valutama. Na primer, imate hotele u Barseloni koje mozete da bukirate koristeci Cardano (Ada) valutu. Ne trebaju Vam evri. Tacno, za vecinu (uglavnom novih) valuta vam je potreban bitcoin kao sto Vam je na berzi potreban dolar da bi kupili 2 grama zlata ili tonu psenice. Medjutim, valute koje mozete da kupujete ili prodajete direktno za dolare / eure (takozvane "fiat" valute) su najpoznatije: Bitcoin, Bitcoin cash, Lightcoin, Ethereum. Naravno, iskljucivo iz EU, razvijenog dela Azije ili USA. Sajtovi koji prodaju valute za dolare ili evre direktno uglavnom ne rade sa "zemljama treceg sveta" (gde, na zalost, svrstavaju i Srbiju).

Truth

pre 6 godina

Problem je u tome sto je to centralizovana valuta, a cela ideja kripto valuta je decentralizacija. Ovako preko riple hoce da centralizuju kripto valute I tako ih kontrolisu. Say No To Riple.

jovan

pre 6 godina

@neupucen: necu ovde da reklamiram. Ima jedna nasa firma koja prodaje bitcoin, lajtcoin i eterum i isto tako kupuje te valute (pare placa na vas racun u banci). Na zapadu je to lakse brze i jednostavnije jos,kod nas procedura moze da potraje dan recimo. To vam kazem - odete u banku i za dinare kupite poznate valute tipa evro, dolar, funta. Ali ako kupujete neku egzoticnu, recimo korejski von, morate posredno kao i u svetu kripto valuta. Sto se obrazovanja tice najbolji je youtube. Samo kucajte 'crypto currencies'. Poznavanje englesnog je obavezno ipak, kod nas to nije zazivelo jos uvek. I da, ne padajte na bitconnect jer to JESTE prevara

Pametnjaković

pre 6 godina

Ako bude bilo naivnih koji će mu davati opipljive valute za njegovu nepostojeću valutu, onda će on brzo postati pravi milioner, pa možda i milijarder. Dok on njima prodaje maglu i vazduh oni njemu daju dolare. Dok je ovaca biće i šišanja.

Lady in red

pre 6 godina

@neupucen Na Bitstamp mozes direkt za kreditne kartice da kupis XRP ali problem je sto se dugo ceka na otvaranje racuna, trenutno preko dve nedelje a posle toga super sve funkcionise.

JocaTrta

pre 6 godina

Da samo što ga nemaš gde kupiti...sve je blokirano od velike potražnje ...nijedan sajt ne radi...možeš da gledaš kako kripto valute rastu ,ali da napraviš nalog i kupiš ....e to ne može trenutno....neko je izgleda namerno blokirao...moj nalog je na čekanju već 10 dana i nikako da mi daju pristup i ako su mi potvrdi da sam sve lepo odradio ...ali zbog "gužve" moracu da sačekam...samo dokle ?

hm

pre 6 godina

Ume li iko da mi objasni zasto da bi kupili Ripple prvo morate za dolare, eure itd da kupite Bitcoin pa Bitcoin menjate za Ripple?
(Neupucen, 4. januar 2018 17:47)

Da, kupis BTC i prebacis ih na Binance ili negde drugde i tamo kupis Ripple

Neupucen

pre 6 godina

Tacno, za vecinu (uglavnom novih) valuta vam je potreban bitcoin kao sto Vam je na berzi potreban dolar da bi kupili 2 grama zlata ili tonu psenice. Medjutim, valute koje mozete da kupujete ili prodajete direktno za dolare / eure (takozvane "fiat" valute) su najpoznatije: Bitcoin, Bitcoin cash, Lightcoin, Ethereum. Naravno, iskljucivo iz EU, razvijenog dela Azije ili USA. Sajtovi koji prodaju valute za dolare ili evre direktno uglavnom ne rade sa "zemljama treceg sveta" (gde, na zalost, svrstavaju i Srbiju).
(Jovan, 4. januar 2018 18:20)

Hvala mada si malo izokrenuo stavri sa primerom dolara i zlata. Kad udjete u menjacnicu ili banku vi direktno birate koju valutu kupujete. Ako zelite eure ne kupujete najpre dolare da bi ih menjali za eure. Ipak svaka informacija je korisna. Da li moze i neki link ka nekom nasem ili mozda hrvatskom, ili bosanskom sajtu, forumu cemu god gde bi mogao bolje da se informisem?

cryptotycoon

pre 6 godina

proof of stake je budućnost, može i proof of work ali da taj rad bude nešto što dodaje vrednost ekonomiji a ne beskorisno „rudarenje“ koje troši struju budzašto

Marko Jankovic

pre 6 godina

Ume li iko da mi objasni zasto da bi kupili Ripple prvo morate za dolare, eure itd da kupite Bitcoin pa Bitcoin menjate za Ripple?
(Neupucen, 4. januar 2018 17:47)

Da, kupis BTC i prebacis ih na Binance ili negde drugde i tamo kupis Ripple
(hm, 4. januar 2018 18:31

Cekaj pa to onda drzi Bitcoin u zivotu? A ko kaze da kad on kupi Bitcoin isti nece da padne za 500$ ili 5000 dolara dok ga on ne prebaci u RIPPLE?

stanoje

pre 6 godina

fora sa virtuelnim novcem je sto je trgovanje brze, bez pracenja, bez taksi i poreza, nema provizija i idealno je za drzave u blokadi itd. Fora je sto ce u jednom momentu i tome stati na put, zabranice se bilo kom sajtu da ima bilo kakve veze sa kriptovalutama. I onda ce krenuti brzinski pad.

Konstantin

pre 6 godina

Ako ima neko upucen cuo sam da u trenutku kad zelite da prodate to se ne desi istog trenutka i ako zelite da ih prodate po trenutnoj ceni ili koji cent ispod cene. Nego danas date nalog a prodaja se izvrsi za dva tri dana. Kako da znam koja ce cena biti za par dana. Da li je to istina i kako funkcionise sama prodaja po ovom pitanju? Da li mozda prodate u tom trenutku po trenutnoj ceni a isplata bude za par dana?

strategije i ostale rupe

pre 6 godina

@Konstantin
Sa punim pravima trebalo bi da se odigra za 3-5 sek. Ali ima caka, možeš da obaviš razmenu samo u onom u čemu imaš otvoren gejt. Dakle moraš ako hoćeš USD da imaš USD-gejt, a transfer bi kako se ne menja za fiat (ožive bitkoin) išao preko recimo bitkoina, a tu transkacije traju, zato bi bilo bolje da izabereš bržu valutu, sa manjim ili pogodnijim oscilacijama koja se menja za FIAT. Ako nemaš odgovarajući gejt, nema menjanja. Kod slanja FIAT obratiti pažnju na menjačku ponudu, može da ispadne da daješ recimo 15 USD za 0.5evra, našao sam par žalbi tog tipa, nije sredjeno za fizička lica, za banke i kreditne kuće tog problema izgleda nema. Ovo će da potraje dokle god ljudima deluje jeftino, ali kako token sagoreva sa upotrebom, ideja je izgleda da ga na kraju nema, a da ostane infrastruktura koja se razvila da obavlja transfer FIAT (kupio si je bankama i majkrosoftu tokenom). U suštini fora da se izbegne ICO problem, a isti efekat, postiže željeno finansiranje i može da se oslobodi problema jako brzo (superračunar može da ižonglora tih 100 milijardi za minut i da ih tu istopi- imaj na umu da si dao fiat on se ne topi) a da ono što preostane nekom drugom kao problem ostavi naravno njemu, malo koja država će da juri takve pojedinace kao finansijere koji nisu platili porez(zato i nije sve u opticaju i imaš takozvani spam zalog). Kriptovalute su kolekcija strategija koje uključuješ i preusmeravaš bez posledica, a kompanije ovo obožavaju. A ono što neznaš....košta će te.

Pametnjaković

pre 6 godina

Ako bude bilo naivnih koji će mu davati opipljive valute za njegovu nepostojeću valutu, onda će on brzo postati pravi milioner, pa možda i milijarder. Dok on njima prodaje maglu i vazduh oni njemu daju dolare. Dok je ovaca biće i šišanja.

Konstantin

pre 6 godina

Ako ima neko upucen cuo sam da u trenutku kad zelite da prodate to se ne desi istog trenutka i ako zelite da ih prodate po trenutnoj ceni ili koji cent ispod cene. Nego danas date nalog a prodaja se izvrsi za dva tri dana. Kako da znam koja ce cena biti za par dana. Da li je to istina i kako funkcionise sama prodaja po ovom pitanju? Da li mozda prodate u tom trenutku po trenutnoj ceni a isplata bude za par dana?

strategije i ostale rupe

pre 6 godina

@Konstantin
Sa punim pravima trebalo bi da se odigra za 3-5 sek. Ali ima caka, možeš da obaviš razmenu samo u onom u čemu imaš otvoren gejt. Dakle moraš ako hoćeš USD da imaš USD-gejt, a transfer bi kako se ne menja za fiat (ožive bitkoin) išao preko recimo bitkoina, a tu transkacije traju, zato bi bilo bolje da izabereš bržu valutu, sa manjim ili pogodnijim oscilacijama koja se menja za FIAT. Ako nemaš odgovarajući gejt, nema menjanja. Kod slanja FIAT obratiti pažnju na menjačku ponudu, može da ispadne da daješ recimo 15 USD za 0.5evra, našao sam par žalbi tog tipa, nije sredjeno za fizička lica, za banke i kreditne kuće tog problema izgleda nema. Ovo će da potraje dokle god ljudima deluje jeftino, ali kako token sagoreva sa upotrebom, ideja je izgleda da ga na kraju nema, a da ostane infrastruktura koja se razvila da obavlja transfer FIAT (kupio si je bankama i majkrosoftu tokenom). U suštini fora da se izbegne ICO problem, a isti efekat, postiže željeno finansiranje i može da se oslobodi problema jako brzo (superračunar može da ižonglora tih 100 milijardi za minut i da ih tu istopi- imaj na umu da si dao fiat on se ne topi) a da ono što preostane nekom drugom kao problem ostavi naravno njemu, malo koja država će da juri takve pojedinace kao finansijere koji nisu platili porez(zato i nije sve u opticaju i imaš takozvani spam zalog). Kriptovalute su kolekcija strategija koje uključuješ i preusmeravaš bez posledica, a kompanije ovo obožavaju. A ono što neznaš....košta će te.

majstor

pre 6 godina

Sad ce Srbende njemu da objasne kako nema leba bez motike, kao sto su to svojevremeno objasnili i zuckerbergu i bezosu i pageu i ostalima...

JocaTrta

pre 6 godina

Da samo što ga nemaš gde kupiti...sve je blokirano od velike potražnje ...nijedan sajt ne radi...možeš da gledaš kako kripto valute rastu ,ali da napraviš nalog i kupiš ....e to ne može trenutno....neko je izgleda namerno blokirao...moj nalog je na čekanju već 10 dana i nikako da mi daju pristup i ako su mi potvrdi da sam sve lepo odradio ...ali zbog "gužve" moracu da sačekam...samo dokle ?

cryptotycoon

pre 6 godina

proof of stake je budućnost, može i proof of work ali da taj rad bude nešto što dodaje vrednost ekonomiji a ne beskorisno „rudarenje“ koje troši struju budzašto

Truth

pre 6 godina

Problem je u tome sto je to centralizovana valuta, a cela ideja kripto valuta je decentralizacija. Ovako preko riple hoce da centralizuju kripto valute I tako ih kontrolisu. Say No To Riple.

Marko Jankovic

pre 6 godina

Ume li iko da mi objasni zasto da bi kupili Ripple prvo morate za dolare, eure itd da kupite Bitcoin pa Bitcoin menjate za Ripple?
(Neupucen, 4. januar 2018 17:47)

Da, kupis BTC i prebacis ih na Binance ili negde drugde i tamo kupis Ripple
(hm, 4. januar 2018 18:31

Cekaj pa to onda drzi Bitcoin u zivotu? A ko kaze da kad on kupi Bitcoin isti nece da padne za 500$ ili 5000 dolara dok ga on ne prebaci u RIPPLE?

stanoje

pre 6 godina

fora sa virtuelnim novcem je sto je trgovanje brze, bez pracenja, bez taksi i poreza, nema provizija i idealno je za drzave u blokadi itd. Fora je sto ce u jednom momentu i tome stati na put, zabranice se bilo kom sajtu da ima bilo kakve veze sa kriptovalutama. I onda ce krenuti brzinski pad.

Jovan

pre 6 godina

@btc: I kad bi puklo ne bi se osetilo. Sve kriptovalute zajedno ne vrede ni trilion dolara (vrede oko 700 milijardi). To je manje od 1% vrednosti kojima se trguje na svetu. Ako se ikada i desi da pukne, to ce osetiti oni koji su nadajuci se sigurnoj i brzoj zaradi ulazili u kredite ili ulagali ustedjevinu bez razmisljanja. Onaj ko je ulagao oko 10% ustedjevine nece ni osetiti. Takvi su verovatno vec unovcili svoj inicijalni ulog i sad se "igraju na racun kuce". Ja sam jedan od onih koji je ulozio 10% ustedjevine, unovcio inicijalni kapital puta dva (za razliku od raznih prevara, ovde mozete da unovcite i izadjete iz cele price kad god pozelite). Sad nek se desi sta god se desi, nije me briga. Imajuci u vidu da pravim softver za neke nase kladionice, mogu Vam iz prve ruke reci da su kvote mnogo veca prevara od bilo cega sto vidite u svetu kripto valuta. Algoritmi i matematicari kvote prave tako da igraci uvek gube - mogu da se klade samo kada kuci odgovara i dobiju maksimalne isplate samo onoliko koliko kuca zeli da dozvoli :)

Coindude

pre 6 godina

Ja sam na cex.io uzeo 345 ripple-a kad je bio 0,7$. Znaci, moze za dolare.
A hoce li puci ili nece, pojma nemam. Ali nije mi jasno navijanje da pukne ovih sto nista o tome ne kontaju. Bolje da se malo informisete, ulozite nesto pa nesto i zaradite. I svima lepo.

BOSS

pre 6 godina

Ja mislim da je ovo sve realno,i da ce ovome samo da skace cijena,i da je srece da mi Srbi se dogovorimo i kupimo ove ..rce,i za 5 godina svi u penziju,niko ne radi nista,samo kafice,malo Crna Gora,pa Spanija,pa svica,pa prodamo dva ova ..rca pa kupimo djeci po stan,pa onda svi opet primorje ovo onoooo.... Mislim da je ovo velika sansa,i sto kaze Vucko uvozit ce mo radnike,jer ce mo mi imat bitcoina i ipona itd koliko hoces

Dane

pre 6 godina

Sve je ovo lepo sa cenom ali Ripple nije crypto. Lepo ste napisali, ¨

''Za razliku od, na primer, bitkoina, ripple coine ne rudare pojedinci, već ih emituje ova kompanija.''

Ripple nije decentralizovan, Ripple je samo novi Paypal, malo savremeniji i napredniji. Ja licno ne znam zasto se Ripple i nalazi na Coinmarketcap-u u listi svih crypto valuta!

ikarbus je simbol oporavka srpske industrije rece AV pa vi vidite gde smo

pre 6 godina

Ako je bio 2$ kad ste ovo pisali javite mu da je jos 50% bogatiji jer je Ripple presao 3$.

brm

pre 6 godina

Ripple se ne "kopa". Napravljeno ih je koliko ih je napravljeno (100 milijardi, trenutno blizu 40 milijardi je u opticaju) i to je to. 55 milijardi je stavljeno u escrow gde je moguće povući milijardu mesečno u opticaj. Čak se broj xrp smanjuje svakom transakcijom. Do sada ih je uništeno na taj način oko 9 miliona.

...

pre 6 godina

Prosto cudi kako do sada, kao narod, nismo ovojili svemir, jer citajuci komentare na vesti bilo kog sadrzaja, kod nas se izgleda svi u sve razumeju. Piramida ovo, piramida ono, a da se sutra pojave neki novi Jezda i Dafina, bar 40% komentatora bi potrcalo na masne kamate. Jedan od svezijih primera (dobro, nije piramida) - zaduzivanje u svajcarskim francima.

Jovan

pre 6 godina

@Neupucen: Ne morate. Mozete za Korejski Von (Juzna Koreja) direktno da kupite Ripple. Tamo (kao i drugim razvijenijim zemljama, na primer Japanu) imate i usluge koje preko interneta mozete da platite raznim kripto valutama umesto pravim valutama. Na primer, imate hotele u Barseloni koje mozete da bukirate koristeci Cardano (Ada) valutu. Ne trebaju Vam evri. Tacno, za vecinu (uglavnom novih) valuta vam je potreban bitcoin kao sto Vam je na berzi potreban dolar da bi kupili 2 grama zlata ili tonu psenice. Medjutim, valute koje mozete da kupujete ili prodajete direktno za dolare / eure (takozvane "fiat" valute) su najpoznatije: Bitcoin, Bitcoin cash, Lightcoin, Ethereum. Naravno, iskljucivo iz EU, razvijenog dela Azije ili USA. Sajtovi koji prodaju valute za dolare ili evre direktno uglavnom ne rade sa "zemljama treceg sveta" (gde, na zalost, svrstavaju i Srbiju).

pretkret

pre 6 godina

Prvo nije kopao. Drugo, banke koriste transfer protokol XPR kao platformu, a ne konkretan token. Tvorac koncepta jeste kompanija Ripple, ali verifikacionu infratsrukturu radi Majkrosoft, a samim kodom se bavi i univerzititet MIT, tako da. Kompanije se bore za pravo ne samo da čuvaju i procesiraju podatke, nego i za pravo da se bave transferom novca preko planete. Ripple u tom smislu konceptualno ugrožava dolar, jer bi mogao da bude globalna valuta, ali čuvanje i odbrana valute je težak i skup posao, lekcija naučena iz vremena kada je banke u SAD mogao da formira ko je kako hteo, a svaka je mogla da izdaje svoju monetu, naravno nisu preživele, a položeno zlato je izgubljeno. Tako da je koncentracija banaka na transfer, a ne na valutu.

hm

pre 6 godina

Ume li iko da mi objasni zasto da bi kupili Ripple prvo morate za dolare, eure itd da kupite Bitcoin pa Bitcoin menjate za Ripple?
(Neupucen, 4. januar 2018 17:47)

Da, kupis BTC i prebacis ih na Binance ili negde drugde i tamo kupis Ripple

Lady in red

pre 6 godina

@neupucen Na Bitstamp mozes direkt za kreditne kartice da kupis XRP ali problem je sto se dugo ceka na otvaranje racuna, trenutno preko dve nedelje a posle toga super sve funkcionise.

jovan

pre 6 godina

@neupucen: necu ovde da reklamiram. Ima jedna nasa firma koja prodaje bitcoin, lajtcoin i eterum i isto tako kupuje te valute (pare placa na vas racun u banci). Na zapadu je to lakse brze i jednostavnije jos,kod nas procedura moze da potraje dan recimo. To vam kazem - odete u banku i za dinare kupite poznate valute tipa evro, dolar, funta. Ali ako kupujete neku egzoticnu, recimo korejski von, morate posredno kao i u svetu kripto valuta. Sto se obrazovanja tice najbolji je youtube. Samo kucajte 'crypto currencies'. Poznavanje englesnog je obavezno ipak, kod nas to nije zazivelo jos uvek. I da, ne padajte na bitconnect jer to JESTE prevara

Jovan

pre 6 godina

@Koki: svaki programer moze da napravi svoju valutu, to nije tesko. Tesko je privuci institucije i bogate ulagace koji bi podigli cenu i doneli novac. Najlaksi nacin za pravljenje coin-a je preko Ethereum Smart Conctract-a. Naravno, napredno programiranje je u pitanju. Svaki programer bi za par nedelja naucio kako da napravi svoju valutu (zato ih i ima oko 1500 u ovom trenutku). Tesko je pridobiti poverenje. Bez partnerstva sa bitnim institucijama (kao sto Ripple ima partnerstvo sa American Express-om i raznim bankama u Japanu) coin ce biti mrtav i tu nekih znacajnih para nema. Niko ne ulazi u tu pricu da bi zaradio sicu od 10 ili 100 hiljada dolara. To je nista. Podsecam - neke znacajne valute su uspevale da zarade stotine miliona ili cak milijardu dolara u prvih dan do dva od pustanja u opticaj samo zato sto ili 1) imaju poznate i cuvene programere u timu 2) coin treba da resi neki veliki IT problem ili 3) imaju vec najavljena partnerstva sa velikim svetskim firmama koje vide razlog za koriscenje bas tog coina. Samo pravljenje coin-a je vrlo lako. "Probijanje" je vec druga prica.

Neupucen

pre 6 godina

Tacno, za vecinu (uglavnom novih) valuta vam je potreban bitcoin kao sto Vam je na berzi potreban dolar da bi kupili 2 grama zlata ili tonu psenice. Medjutim, valute koje mozete da kupujete ili prodajete direktno za dolare / eure (takozvane "fiat" valute) su najpoznatije: Bitcoin, Bitcoin cash, Lightcoin, Ethereum. Naravno, iskljucivo iz EU, razvijenog dela Azije ili USA. Sajtovi koji prodaju valute za dolare ili evre direktno uglavnom ne rade sa "zemljama treceg sveta" (gde, na zalost, svrstavaju i Srbiju).
(Jovan, 4. januar 2018 18:20)

Hvala mada si malo izokrenuo stavri sa primerom dolara i zlata. Kad udjete u menjacnicu ili banku vi direktno birate koju valutu kupujete. Ako zelite eure ne kupujete najpre dolare da bi ih menjali za eure. Ipak svaka informacija je korisna. Da li moze i neki link ka nekom nasem ili mozda hrvatskom, ili bosanskom sajtu, forumu cemu god gde bi mogao bolje da se informisem?