Bili viđeni van EU, sada dobili neviđeno priznanje

Grčka je izašla iz postupka prekomernog deficita, koji nastavlja da se vodi protiv tri zemlje - Britanije, Španije i Francuske, saopštila je Evropska komisija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

13:58

Bili viđeni van EU, sada dobili neviđeno priznanje
Foto: Thinkstock

"Najnovija odluka, koju su danas formalno odobrile vlade zemalja EU, priznanje je ogromnim naporima i žrtvama koje je grčki narod podneo kako bi povratio stabilnost svojim javnim finansijama", izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi, a prenosi agencija Frans pres.

"Ovakav zaokret nema paralelu u Evropi", dodao je on.

Budžetski deficit Grčke je 2009. godine premašio 15 odsto BDP-a, što je pokrenulo krizu koja je gotovo "izgurala" tu zemlju iz evrozone.

Posle tri bolna paketa pomoći, Grčka je prošle godine postigla iznenađujući suficit jednak 0,7 odsto BDP-a.

Na vrhuncu dužničke krize evrozone 2011. godine, u postupku prekomernog deficita je bilo čak 24 zemlje, navodi AFP, podsećajući da, prema propisima EU, članicama evrozone nije dozvoljeno da njihov deficit premaši 3,0 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: