"Nemačka gubitnik? Ne verujem, reklama za Teslu"

Ako se obistine optužbe na račune nemačkih proizvođača automobila da su formirali kartel, mogli bi da plate milijarde za kaznu i naruše svoj imidž.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

08:10

Foto: Gettyimages

To kaže Frank Švope, analitičar za tržište automobila banke NordLB.

Na pitanje šta tako teške optužbe znače za nemačku autoindustriju, kaže:

„To naravno znači dodatnu štetu – ako se obistini ono o čemu se trenutno izveštava. Može se napraviti poređenje sa proizvođačima kamiona kojima je poslednjih godina izrečena kazna od oko tri milijarde evra – zbog formiranja kartela. Mislim da će za proizvođače automobila zbog većeg broja prodatih vozila i većeg obrta na tom tržištu kazna ispasti bitno veća – tri do pet milijardi, kažem, ako se obistine optužbe koje se sada iznose“.

Kaže da polazi od toga da će suma biti tri do pet milijardi evra i to za sve proizvođače zajedno.

„Neki bi mogli da prođu bez kazne, ako postanu svedoci-saradnici, u situaciji u kojoj vlasti ne znaju kakvo je činjenično stanje, i tako je moguće da će Dajmler, kao prvi koncern koji se sam prijavio vlastima, da prođe bez kazne. Drugi koji budu sarađivali sa vlastima, mogli bi da računaju sa ublaženim kaznama“, navodi on.

Smatra da suma može da bude i veća jer bi mogle da stignu i tužbe za obeštećenje od kupaca automobila, proizvođača opreme, trgovaca automobilima.

„U segmentu teretnih vozila videli smo da je bilo tužbi kako kupaca tako i proizvođača opreme koji traže nadoknadu štete. To će naravno tako biti i sa kupcima automobila. Tako da na sve može da se doda još pokoja milijarda. Tome treba dodati i štetu po imidž, koju je uvek teško proračunati, ali koja će se na kraju meriti po tome koliko je opala prodaja automobila, koliko je opala dobit od prodaje, i to naravno može da prouzrokuje štetu koja vredi milijarde“, kaže Švope.

Na kosntataciju da se mnogi plaše da bi to mogla da bude šteta po imidž i da će upravo sada, kada se automobilska industrija nalazi pred najvećim zaokretom u svojoj istoriji, Nemačka postane gubitnik, Švope je dogovorio odrično.

„Ne verujem da će Nemačka postati gubitnik. Mislim da i drugi proizvođači automobila u svetu imaju svoje skandale. Ali, s druge strane, nemački proizvođači ovakvim aferama, ovakvim skandalima, prave odličnu reklamu za Teslu“, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

7 h

Podeli: