Tempirana bomba: Ista firma, isti ručak, cena nije

Interni izveštaj, procurio iz avio-komapnije Er Frans-KLM pokazao je duboka neslaganja, pa čak i netrpeljivost između francuskog i holandskog osoblja.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

19:28

Tempirana bomba: Ista firma, isti ručak, cena nije
Foto: Thinkstock

Holanđani samo gledaju na profit; Francuzi vode celu kompaniju u propast, samo su neki od nalaza internog istraživanja odnosa među zaposlenima avio-kompanije Er Frans-KLM koje je procurilo u javnost.

Dokument pokazuje kako je kompanija praktično “neupravljiva” zbog međusobnog nerazumevanja i potcenjivanja, a zabeleženo je čak i diskriminisanje “po nacionalnoj osnovi” u kantini kompanije.

Kako prenosi Gardijan, jedan od zaključaka izveštaja je da francuski zaposleni svoje holandske kolege smatraju osobama kojima je bitan samo novac i profit dok Holanđani ocenjuju Francuze kao rezervisane ljude koji zbog svojih interesa reskiraju budućnost cele kompanije. Istraživanje je sprovedeno na 50 menadžera francuske i holandske kompanije koje su se spojile pre 13 godina.

“Francuzi smatraju da Holanđani vole samo novac”, piše u izveštaju. Menadžeri Er Fransa takođe smatraju da oni rade u interesu cele grupe, dok KLM-ovi menadžeri brinu isključivo za dobrobit holandskog dela kompanije. Francuski menadžeri tvrde i da se holandske kolege smatraju profesionalnijima od Francuza i drže se umišljeno, navodi se u izveštaju koje pokazuju prilično neugodnu sliku o odnosima unutar kompanije. Holandski menadžeri pak tvrde da francuske kolege samo gledaju kako da zadrže posao u Er Fransu.

“Holanđani smatraju da su Francuzi priključeni na hijerarhijski sistem i političke interese koji nisu nužno i interesi kompanije”, piše. Pri tome, ne veruju u snagu francuske ekonomije i Er Frans vide kao “tempiranu bombu”.

Vrhunac tenzija vidljiv je u činjenici da holandsko osoblje koje radi u pariskom sedištu plaća ručak u kantini 10 evra, dok francuske zaposlene obrok stoji svega četiri evra.

Iz kompanije su poručili kako je izveštaj zaključio da postoje kulturalne razlike i da različite vizije dovode ponekad do poteškoća. “Međutim, vidljivo je i da postoji zajednički interes i želja da se nađu rešenja u interesu grupe i svake avio-kompanije. Videćemo u Er Fransu, KLM-u i Er Frans-KLM-u kako možemo zajedno učiti i doneti poboljšanja tamo gde je potrebno”, ističe kompanija koja je imala tešku prošlu godinu zbog pada broja putnika nakon napada u Parizu i Nici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: