Ostvarenje sna: Pruga i novi naftni terminal

Predsednici Turkmenistana i Avganistana otvorili su novu prugu koja će povezivati bivšu sovjetsku republiku bogatu naftom sa Avganistanom.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

15:46

Ostvarenje sna: Pruga i novi naftni terminal
Foto: Thinkstock

Kurbankuli Berdumuhamedov i Ašraf Gani, u belim rukavicama su na stanici Imamnazar zategli zavrtanj na šini, na platformi koja je za tu priliku bila prekrivena skupim turkmenskim tepisima.

Prvi teretni voz je krenuo, prevozeći žito, brašno i građevinski materijal.

Predsednik Turkmenistana Berdimuhamedov je rekao da će nova železnica pružiti značajne mogućnosti za Afganistan, Tadžikistan, Kinu, Indiju, Pakistan i region Pacifika, kao i da će stvoriti povoljne uslove za povećanje teretnog saobraćaja ka Iranu, Kazahstanu, Rusiji, Azerbejdžanu i Evropi.

Gani je rekao da za avganistanski narod "nova pruga ostvarenje sna". Predsednici dve zemlje su otvorili i novi naftni terminal na granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: