Izrabljivanje: Deca izbeglice rade i po 12h

BBC je sproveo tajno istraživanje u fabrikama u Turskoj i otkrio da su sirijske izbeglice ilegalno zaposlene u fabrikama odeće.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

15:29

Izrabljivanje: Deca izbeglice rade i po 12h
(Foto: Thinkstock.com)

Kako se navodi, reč je o fabrikama u proizvodnji robe za Marks & Spencer, prodavnicu Asos, ali i Mango i Zaru.

Istraživanje je pokazalo da u nekim fabrikama rade i deca iz Sirije. Asos je nakon naknadne inspekcije pronašao 11 Sirijaca i troje dece ispod 16 godina. Naravno, svi pomenuti se ograđuju i tvrde da ne tolerišu eksploataciju dece kao i da inače prate sve što se dešava u njihovim fabrikama.

Odeća se često pravi u Turskoj zbog blizine sa Evropom, pa je novu odeću lako dostaviti u trgovine. S obzirom na sirijsku krizu, u poslednje vreme se pojavio veliki broj izbeglica koji nemaju dozvolu za rad i zbog toga su podložni eksploataciji. Rade na crno, nezaštićeni su, imaju loše uslove za rad i dobijaju pare preko posrednika na ulici, nešto više od 1 britanske funte (8,43 kn), što je ispod turskog minimuma.

Jedan od najmlađih radnika ima oko 15 godina. Posao mu je peglanje odeće pre slanja u Veliku Britaniju, pri čemu radi više od 12 sati po danu. Jedan izbeglica požalio se na loše postupanje i odbacivanje onih kojima se nešto dogodi.

Portparol Marks&Spencera izjavio je da je reč o ozbiljnom otkriću i da je tako nešto neprihvatljivo za njegovu kompaniju koja sad nudi trajno zaposlenje za Sirijce. Asos je, iako odbacuje odgovornost, obećao plate za sve ilegalno zaposlene izbeglice dok ne nađu legalni posao, a decu finansijski podržavati tako da se mogu posvetiti školovanju.

U jednoj fabrici koja je povezana sa Mangom i Zarom, izbeglice su radile 12 sati na dan i bez zaštitne maske bili izloženi hemikalijama za izbeljivanje. Mango se ogradio i tvrdi da nisu znali šta se događa, a naknadna inspekcija nije potvrdila postojanje sirijskih izbeglica te problematičnih uslova za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: