Rusi dobili ultimatum za Turski tok

Turska je spremna detaljno da razgovara sa ruskom stranom o realizaciji projekta "Turski tok" tek nakon postizanja sporazuma o davanju popusta na gas.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 13.09.2015.

10:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

“O pitanju davanja popusta u visini od 10,25 odsto razgovarano je isključivo usmeno i nigde nije utvrđeno na papiru. Smatramo da je to pogrešno", istakao je ministar energetike i prirodnih resursa turske Vlade Ali Riza Alaboun.

"Ruska strana treba da odobri popust bez preliminarnih uslova. Međutim, oni su predstavili uslove po kojima će popust biti odobren nakon izgradnje gasovoda”, rekao je turski ministar.

“To jest, ruski partneri govore: ’Hajde da počnemo gradnju, a tek posle ćemo odobriti popust na gas‘. Ti uslovi nam se čine neumesnim. Detaljni razgovori o projektu i planu njegove realizacije mogu početi tek nakon postizanja sporazuma o odobrenju popusta”, dodao je on.

Zamenik predsednika uprave "Gasproma“ Aleksandar Medvedev saopštio je da će predstavnici te kompanija sa turskim kolegama najpre da se dogovore o realizaciji izgradnje prvog kraka "Turskog toka“, koji je namenjen za zadovoljenje potreba Turske. Nakon toga, kazao je Medvedev, pristupiće se pregovorima o izgradnji kraka tog gasovoda za Evropu.

Podsetimo, Turska je prethodno saopštila da su pregovori koji se više meseci vode s Rusijom o projektu Turski tok nisu propali, oni su "zamrznuti" zbog "nedostatka međusobnog poverenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

11 h

Podeli: