Finci oterali recesiju, ali ne i krizu

Finski Zavod za statistiku je danas revidirao podatke prema kojima je privreda Finske u prvoj polovini godine bila u recesiji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

18:19

Default images
Foto: thinkstock

Međutim, vlada u Helsinkiju upozorila je da kriza kroz koju privreda prolazi već tri godine nije nestala.

Finska ekonomija je u drugom kvartalu porasla 0,2 odsto, umesto da potone 0,4 odsto, kako je prvobitno bilo procenjeno, navodi zavod, a prenosi agencija Frans pres.

Budući da je privredni rezultat iz prvog kvartala takođe revidiran naviše, Finska više nije u tehničkoj recesiji. Ministarstvo finansija, međutim, upozorava da je revizija tehničke prirode i da joj ne treba davati preveliki značaj.

"Finansijska prognoza je i dalje dosta tmurna. Finska ne beleži dobre rezultate, privredni rast jedva da postoji, a prognoza za iduće godine veoma je skromna", navodi ministarstvo.

Privreda Finske tone već tri godine, uz pad bruto domaćeg proizvoda od 1,4 odsto u 2012, 1,1 odsto u 2013. i 0,4 odsto u 2014.

Finska je tokom 2000-ih imala najviši privredni rast među zemljama evrozone, ali njena privreda počinje da oseća posledice rapidnog starenja stanovništva i problema u brojnim privrednim sektorima. Pored toga, dva najveća trgovinska partnera Finske, Rusija i evrozona, bore se sa sopstvenim ekonomskim problemima.

Ministarstvo dodaje da su podaci revidirani najvećim delom zbog promene obima trgovinske razmene, budući da je uvoz u drugom kvartalu smanjen pet odsto u odnosu na prvi, a izvoz istovremeno porastao 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: