Bafetova čarolija: Ne veruje analitičarima

Onaj ko je 1.919. godine kupio deonice Koka Kole za samo 40 doalra danas bi imao 11 miliona - voli da kaže Voren Bafet.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

14:18

Default images
Foto: Beta/AP

Četrdeset dolara je tada ipak vredelo nešto više. Tačnije danas bi za tu kupovinu trebalo da izdvojimo 540 dolara.

U to vreme kupovina akcija Koka Kole bila je daleko od sigurne investicije, kako se čini iz današnje perspektive. Cena šećera su rasle, Prvi svetski rat se tek završio, a Velika Depresija je bila iz ugla. Nakon Drugog svetskog rata distribucija šećera bila je strogo kontrolisana. To su samo neke od činjenica koje su i mnogo posle tih teških godina stvarale sumnju u investiranje u Koka Kolu i slične kompanije.

“Čarolija poslovnog sveta je u tome da ne možete znati šta će se tačno dogoditi, niti predvideti kada će se nešto dogoditi. Ne smete se fokusirati na vreme, već na sadržaj. Ako ste sigurni u proizvod ne treba se brinuti kada će se to dogoditi” objašnjava Bafet i dodaje da pri kupovini akcija nikada ne treba gledati koliko su one koštale u proteklih 200 dana.

Ta tvrdnja u suprotnosti je sa većinom mišljena struke, koje svoje prognoze baziraju baš na periodu od 200 dana pre željene kupovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: