Snažan dolar oborio profit P&G

Američki proizvođač robe široke potrošnje "Prokter i Gembl" (P&G) zabeležio je oštar pad profita u drugom poslovnom kvartalu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

15:58

Default images
Foto: Freeimages.com

P&G je pred njim teška godina zbog jačanja dolara.

Zarada kompanije je u tri meseca, zaključno sa decembrom, pala 31 odsto na godišnjem nivou na 2,4 milijarde dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američka valuta je u datom periodu bila na višegodišnjem maksimumu u odnosu na druge velike svetske valute. "Gotovo svaka valuta u svetu izgubila je vrednost u odnosu na dolar, pre svega ruska rublja", izjavio je izvršni direktor kompanije Alan Džordž Lafli, dodajući da će snažan dolar uticati i na poslovanje u ostatku godine.

P&G navodi da je postigao sporazume o prodaji 35 svojih robnih marki, a ranije je najavio da će eliminisati oko 90 odsto marki koje ne ostvaruju zadovoljavajuće rezultate, da bi se fokusirao na najuspešnije proizvode.

Neto profit američke firme je u kvartalu zaključno sa decembrom iznosio 1,06 dolara po akciji, a kurs dolara umanjio je vrednost deonice za 16 centi. Analitičari su predviđali neto zaradu od 1,13 dolara po akciji. Prihodi su istovremeno pali 4,4 odsto na godišnjem nivou na 20,16 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: