EU poljoprivrednicima 165 mil €

Obim novog programa kompenzacije poljoprivrednim proizvođačima u EU, koji su pogođeni sankcijama Rusije, biće 165 miliona evra, saznao je Itar tas u EK.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

19:26

Default images

Evropska komisija je takođe "razradila nove kriterijume davanja kompenzacija koji će obezbediti njihovu najpravedniju raspodelu". Program će zvanično predstaviti do 1. oktobra, rekao je izvor Itar tasa.

Prema izvoru, sredstva izdvojena u okviru te pomoći koristiće se za potrebe besplatne podele ili tehničke prerade voća i povrća povučenog sa tržišta, kako ne bi došlo do pada cena na evropskom tržištu.

Što se tiče mesnih i mlečnih proizvoda, kompenzaciona isplata će se upotrebiti za plaćanje dodatnih kapaciteta za njihovo dugoročno čuvanje, dok se ne nađu alternativna tržišta za te proizvode.

Od početka avgusta EK je pokrenula, a zatim i suspendovala dva programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima - 125 miliona evra za proizvođače voća i povrća i oko 30 miliona evra za proizvođače sireva i mlečnih proizvoda.

Razlog za suspendovanje programa je to što su fondovi praktično potpuno iskorišćeni, a samo mali broj proizvođača (prema proceni agrarnih udruženja, ne više od pet odsto), pogođenih ruskim embargom, je uspelo da dobije sredstva.

Prema proceni same Evropske komisije, zabrana uvoza u Rusiju prehrambenih proizvoda blokira evropske poljoprivredne proizvode ukupne vrednosti oko pet milijardi evra. Po ocenama organizacija evropskih poljoprivrednih proizvođača, njihova šteta premašuje sedam milijardi evra, pri čemu evropske kompenzacije pokrivaju od pet do 10 evrocenti na svaki evro gubitka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: