"Ko ima naftu, taj ima i gas"

Ukrajina ima dve "tačke rasta" u ekonomiji, to su poljoprivreda i energetika, rekao je predsednik Ukrajine, Arsenij Jacenjuk.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

10:35

Default images

On je, prilikom posete Čerkaskoj oblasti, ukazao da "ko ima naftu, taj ima i gas", preneo je Itar tas.

"Imamo zemlju i mogućnost da nahranimo Ukrajinu i znatan broj zemalja koje Ukrajini treba da plate u devizama to što im prodaje poljoprivredne prozvode", rekao je on i dodao da je zadatak svih da učine sve što je moguće da Ukrajina povrati uticaj na svetskom prehrambenom tržištu.

Prema Jacenjuku, u vladi je u toku rasprava o reformi poreskog sistema u poljoprivredi.

"Naši strani kreditori nam predlažu da pređemo na zajednički sistem oporezivanja u poljoprivredi. Svesni smo da na takav sistem možemo da pređemo samo u slučaju da dobijemo grantove i subvencije koje daje Evropska unija. Samo tako možemo da budemo konkurentni", objasnio je on.

Sledeća tranša pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) omogućiće Narodnoj banci Ukrajine da održi monetarnu stabilnost u državi, kazao je Jacenjuk i izrazio nadu da će tranša stići krajem ovog meseca, 29. avgusta.

MMF će odlučiti o daljoj dodeli sredstava Ukrajini, naglasio je.

Premijer je uveren da vlada Ukrajine preduzima sve moguće korake da stabilizuje situaciju u državi i ističe da je u sadašnjim uslovima teško privući investitore.

Krajem aprila savet direktora MMF je odobrio dvogodišnji kreditni program za finansiranje privrede Ukrajine u iznosu 17,01 milijardi dolara. Prva tranša, od 3,19 milijardi dolara, je prebačena početkom maja. Druga tranša bi, prema procenama, mogla da bude oko 1,4 milijarde dolara, podsetio je Itar tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: