Repsol prihvatio nepristojnu ponudu

Savet direktora španskog Repsola prihvatio je da za nacionalizaciju njene imovine u Argentini primi kompenzaciju u obveznicama vrednim pet milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

11:23

Default images

To je izjavio ministar ekonomije Argentine Aksel Kisilof.

U aprilu 2012. godine argentinske vlasti su donele odluku da vrate u vlasništvo države nacionalnu naftnu kompaniju YPF, pri čemu su oduzele i 51 odsto akcija španskog Repsola, pod izgovorom da nedostaju investicije u sektoru nafte i gasa u zemlji, preneo je Itar tas.

Emitovanjem obveznica Buenos Ajres će praktično izbeći da eksproprisane akcije plati novcem, kako je tražila španska kompanija, koja je ipak dobila garancije za vraćanje duga.

Nacionalizacija kompanije YPF, koja je privatizovana 1992. godine, izazvala je napetost u odnosima između Argentine i Španije, posebno nakon što je Buenos Ajres najavio da neće isplatiti sredstva koja je tražio Repsol. Prvobitno je španska kompanija insistirala na kompenzaciji od 10 milijardi dolara.

U skladu sa sporazumom, stranke odustaju od bilo kakvih pravnih zahteva i sudskih tužbi jedna protiv druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: