Čokolada skuplja nego ikada pre

Kilogram čokolade u SAD će ove godine dostići rekordnu vrednost od 12,25 dolara, što je uvećanje od čak 45 odsto u odnosu na cenu iz 2007. godine.

Svet

Izvor: B92, Volstrit džornal

Utorak, 24.09.2013.

10:55

Default images

Kako ističe "Volstrit džornal", u ukusu crne čokolade se uživa sve više širom sveta, pa potražnja za kakaom diže cene i u luksuznim "buticima slatkog" i u supermarketima.

Eksperti kažu da zbog velike potražnje po prvi put od 2010. zalihe zrna neće biti dovoljne, a na cenu će uticati i činjenica da će sledeći prinos sa zapada Afrike biti manji zbog suše.

"Amerikanci i Evropljani kupuju sve više čokolade, naročito crnu, kako zbog zdravstvenih, tako i zbog ekonomskih razloga. Crna čokolada troši više zrna za proizvodnju od mlečne, što znači da i mala promena u kupovnim navikama ima veliki uticaj na tržište", piše list.

Cena kakaa skočila je za 21 odsto u trećem kvartalu, a veliki hedž fondovi i finansijski igrači očigledno veruju da tu neće stati, na ruku svakako idu i očigledni pokazatelji sa tržišta.

"U tržištima u razvoju se beleži rast potrošnje, a primetan je oporavak u SAD i severnoj Evropi i činjenica da potrošači kupuju sve više luksuznih brendova čokolade", piše list.

Što se Evrope tiče, potrošnja raste već četvrtu godinu zaredom, a u SAD će posle žestokog udarca krize i "čokoladna industrija" početi da se budi - očekuje se rast potrošnje po prvi put od 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: