Solares osniva preduzeće sa Mazdom

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će domaći proizvođač automobila Solers osnovati zajedničko preduzeće sa japanskom Mazdom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

10:33

Default images

Tako bi se zadovoljila tražnja za azijskim automobilskim markama na ruskom Dalekom istoku.

Putin je, uoči priprema za godišnji samit APEK-a (Organizacije azijskopacifičke ekonomske saradnje) na Ruskom ostrvu u blizini Vladivostoka, objavio osnivanje zajedničkog preduzeća vrednog 300 miliona dolara sa sedištem u lučkom gradu Vladivostoku.

Predstavljanje proizvodne linije je usledilo nakon kontroverzne odluke Putinove vlade da poveća carine na automobile iz inostranstva, naročito iz obližnjeg Japana, sa ciljem da se ruski proizvodjači automobila zaštite od posledica ekonomske krize.

Stanovnici ruskog Dalekog istoka tradicionalno izbegavaju domaće modele automobila u korist japanskih.

"Najpre i pre svega, ovo je od velike koristi za ljude koji žive ovde. Oni su navikli na ovakve automobile, sa jedinom razlikom što će se sada oni proizvoditi ovde", rekao je Putin na ceremoniji kojoj je takođe prisustvovao japanski ministar trgovine i industrije Jukio Edano.

U saopštenju ruskog "Solersa" se navodi da će zajedničko preduzeće zapošljavati oko 3.000 ljudi, dok će iznos investicija biti deset milijardi rubalja (309 miliona dolara).

To preduzeće će, isprva, proizvoditi 50.000 vozila godišnje, navodi se u saopštenju "Solersa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: