Indijske firme ulažu u inostranstvu

Indijske firme koriste priliku da investiraju u inostranstvu u vreme kada su mnoge strane firme cenovno potcenjene.

Svet

Izvor: B92

Subota, 05.05.2012.

11:12

Default images

Prema podacima Centralne Banke, u prvih osam meseci protekle fiskalne godine njihova ulaganja dostigla su 23,81 milijardu dolara.

U novembru 2011, indijske firme su investirale 2,74 milijarde dolara u zajednicke poduhvate u inostranstvu ili u firme u sopstvenom vlasništvu što je priličan rast u odnosu na prethodni mesec kada su investicije u inostranstvu bile dve milijarde. Indijska finansijska 2011. godina trajala je od 1. aprila prošle do 31. marta ove godine, podsetili su lokalni mediji.

Među zvučnim ulaganjima indijskih kompanija u inostranstvu u pomenutom periodu bila je investicija trgovinskog lanca Fabindia Overseas od 680 miliona dolara u zajednicki poduhvat, firmu East ltd. u Velikoj Britaniji.

Firma za proizvodnju polimera Samvardhana Motherson Polymers iz Madrasa, na istoku zemlje, uložila je 556 miliona dolara u holandsku firmu Samvardhana Motherson BV, koja je u vlasnistvu pomenute indijske kompanije.

Firma iz oblasti turizma Cox & King India izdala je finansijsku garanciju od 195 miliona dolara engleskoj firmi Prometheon Holding, takođe firmi u njenom vlasnistvu.

“Pad vrednosti inostranih firmi kao i ekonomska neizvesnost na zapadnim trzistima su osnovni okidač za veća ulaganja firmi iz Indije, pogotovo onih koje imaju stabilne prihode od izvoza,“ izjavio je Rameš Krišnan, načelnik finansijskog odeljenja Dhanlaxmi banke u Trišuru, gradu u jugozapadnoj indijskoj saveznoj državi Kerala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: