Svet

Četvrtak, 29.03.2012.

13:01

H&M ne dolazi u Srbiju ni u 2012.

Švedski modni gigant H&M objavio je da će ove godine ući na pet potpuno novih tržišta: Bugarsku, Letoniju, Maleziju, Meksiko i, putem franšize, Tajland.

Izvor: Tanjug

Default images

Srbije tako nema ni u ovogodišnjem planu proširenja te modne industrije, iako su pojedini domaći mediji nedavno najavljivali njihov dolazak za jesen.

H&M je objavio, prenosi agencija AFP, da tokom finansijske 2011/2012. planira da otvori 275 novih prodavnica, čime bi se njihov ukupan broj popeo na 2.500, uz preko 94.000 zaposlenih širom sveta. Kompanija navodi da je u prvom kvartalu ove godine ispunila cilj povećanja broja radnji za 10 do 15 odsto godišnje.

Što se tiče prihoda, H&M je u prvom fiskalnom kvartalu ostvario snažan rast prihoda i blagi rast neto profita, iako nije ispunio očekivanja analitičara, a bruto profit je smanjen zbog viših troškova nabavke.

U saopštenju se navodi da je u tri meseca zaključno sa februarom ostvaren neto profit od 2,74 milijarde kruna (309 miliona evra), što je nešto više u odnosu na 2,62 milijarde kruna iz istog kvartala lani, ali i ispod 2,99 milijardi, koliko su očekivali analitičari agencije "Dau Džons njusvajers", prenela je agencija AFP.

Prihodi su istovremeno uvećani za više od 13 odsto na 27,83 milijarde kruna, ali je bruto profit smanjen na 55,8 odsto sa prošlogodišnjih 57,8 odsto.

"Uprkos rastu troškova nabavke, nastavili smo da jačamo našu ponudu za kupce, između ostalog tako što nismo podigli potrošačke cene.To je doprinelo rastu prihoda, iako je, u kombinaciji sa višim cenama nabavke, imalo negativan uticaj na bruto maržu", izjavio je izvršni direktor kompanije Karl-Johan Person.

On je rekao da je do rasta troškova nabavke došlo delom zbog povećanja cene pamuka, kao i "dugoročnih investicija namenjenim širenju naše ukupne ponude".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

13 h

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: