Nemačka, krivac za krizu evrozone

Međunarodna organizacija rada objavila je u izveštaju predstavljenom u Ženevi da je nemačka politika konkurentnosti "strukturalni uzrok" krize evrozone.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

19:57

Default images

"Poboljšanje konkurentnosti nemačkih izvoznika sve se više identifikuje kao strukturalni uzrok nedavnih teškoća evrozone", navodi UN-ova ustanova sa sedištem u Ženevi.

Napose kritikuje reforme koje je 2003. sprovela vlada tadašnjeg kancelara Gerharda Šredera, potom reforme kao i dobici ostvareni konkurentnošću nemačkog privrede Berlin redovno prikazuje kao model koji bi trebalo slediti druge zemlje. ILO takav model smatra kočnicom rasta. "Nemački trošak rada pao je u jednoj deceniji u odnosu na konkurente i stvorio pritisak na njihov rast sa opasnim posledicama za održivost njihovih javnih finansija", ocenjuje ILO.

Ta organizacija zagovara dostojanstven rad svuda u svetu. "Stanje je utoliko lošije što države u krizi nisu znale jačanjem izvoza nadoknaditi slabosti domaće potražnje jer njihova proizvodnja nije znala profitirati iz rasta domaće potražnje u Nemačkoj", navodi ILO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

6 h

Podeli: