Raste trgovinski suficit Švajcarske

Trgovinski suficit Švajcarske porastao je u novembru za 69,6 odsto na tri milijarde švajcarskih franaka (2,5 milijarde evra).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

19:42

Default images

Rast je ostvaren najvećim delom zahvaljujući smanjenju izvoza, saopštila je švajcarska carinska uprava.

Centralna banka Švajcarske sprovodi politiku ograničenja rasta franka kao odgovor na evropsku dužničku krizu, da bi očuvala konkurentnost domaće privrede.

Izvoz je u novembru na godišnjem nivou porastao za 0,9 odsto na 17,8 milijardi franaka, što je slabije od oktobarskog rasta od 1,5 odsto.

Prodaja u sektoru proizvodnje satova u vreme tradicionalno uspešne Božićne sezone činila je veliki deo izvoza, a slede je hrana i hemijski preparati.

Uvoz je, sa druge strane, smanjen za 6,7 odsto na 14,8 milijardi franaka, što pokazuje usporavanje aktivnosti u toj zemlji koja je počela da oseća posledice dužničke krize u evrozoni. Uvoz je u oktobru porastao za 0,6 odsto.

Švajcarska je od početka godine zabeležila trgovinski suficit od 21,8 milijardi franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

10 h

Podeli: