Beloruska rublja pala za trećinu

Beloruska rublja je tokom slobodnog trgovanja oslabila za 34,2 odsto na 8.680 rublji za dolar, dok je stari zvanični kurs iznosio 5.712 rublji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

19:20

Default images

To je devizni kurs te valute dovelo u sklad sa uslovima Međunarodnog monetarnog fonda i Rusije, koja je glavni finansijer te ugrožene zemlje.

Do pada rublje došlo je nakon pet nedelja tokom kojih je slobodno trgovanje bilo ograničeno na kratke specijalne sesije, dok je većina firmi strane valute prodavala državi po ograničenim uslovima.

Nova objedinjena sesija takođe bi trebalo da eliminiše crno tržište koje je krivo za pomeranje velikog dela ekonomije u ilegalne vode i koje je diskreditovalo pokušaje države da pokaže kako cenovnu inflaciju drži pod kontrolom. "Slobodno plutanje valuta je neophodno. Ono će ponovo uspostaviti ravnotežu između ponude i tražnje stranih valuta i vremenom će dovesti do rebalansa tekućeg računa", izjavila je analitičar tržišta u razvoju u banci Nomura Tatjana Orlova.

"Gledano na srednji rok, plutanje bi trebalo da pomogne privredni rast, povrati konkurentnost izvoznog sektora i smanji uvoznu tražnju", dodala je ona.

Orlova je kazala na to da Belorusija sada mora da se fokusira na ograničavanje stope inflacije, koja je tokom leta nastavila da raste i prošlog meseca je dostigla 80 odsto na godišnjem nivou.

Ozbiljna finansijska kriza, koja se povezuje sa neslaganjima oko cena sa Rusijom, primorala je bivšu sovjetsku republiku sa oko deset miliona stanovnika da devalvira svoju valutu za nekih 60 odsto od maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: