Saab se spasao stečaja, za sada

Švedski apelacioni sud prihvatio zahtev dugovima opterećenog proizvodača automobila Saaba da dobije zaštitu od poverilaca. Čeka ulaganja kineskih investitora.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

08:56

Default images

Apelacioni sud time je preinačio odluku nižeg suda i dao Sabu tri meseca da se reorganizuje.

U tom periodu će Saab biti zaštićen od zahteva kreditora od kojih su neki već tražili stečaj.

Saab muče finansijski problemi od kako ga je Dženeral motors 2010. prodao holandskoj kompaniji Spajker koja se sada zove Švedski automobili. Od tada gotovo da i nije bilo proizvodnje, a kompanija se bori da isplati isporučioce i zaposlene.

Međutim, direktor kompanije Viktor Miler tvrdi da će preokrenuti stanje čim dobije 245 miliona evra u gotovini od kineskih investitora - kompanija Džejinag Joungman Lotus automobili i Pang Da automobili trgovina. Te sporazume još nisu odobrili kineski regulatori.

Nakon što je apelacioni sud objavio odluku o Saabu, cena te švedske kompanije na berzi u Amsterdamu skočila je gotovo 25 odsto, na 1,12 evra po akciji.

Saopšteno je i da će tokom procesa obnove, koji traje tri meseca uz mogućnost da bude produžen, švedska vlada isplaćivati plate Sabovim radnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: