S&P: SAD će teško smanjiti deficit

Američka agencija za kreditni rejting Standard i Purs sumnja da će Vašington uspeti da svoj veliki budžetski deficit stavi pod kontrolu u naredne tri godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

09:17

Default images

Svoju dugoročnu prognozu Standard i Purs je smanjio sa stabilno na negativno, ističući da je verovatnoća jedan prema tri da će je smanjiti u naredne tri godine.

Agencija je potvrdila postojeće kreditne rejtinge kratkoročnog i dugoročnog duga SAD, ali smatra da su oni ugroženi rastućim deficitom.

Standard i Purs je time pokazala da nema puno poverenja da će se Bela kuća i Kongres dogovoriti oko plana za smanjenje deficita pre izbora 2012. godine, što bi značilo da bi te mere imale efekta tek u fiskalnoj 2014. godini. Američka administracija je na putu da ovogodišnji deficit dogura do 1,5 hiljada milijardi, što je treća uzastopna godina u kojoj deficit prelazi hiljadu milijardi dolara.

Predsednik Barak Obama i republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom Kongresa pregovaraju o smanjenju deficita. Njihova razmimoilaženja oko toga gde načiniti rezove, ugrožava donošenje ključne odluke o podizanju dozvoljenog nivoa zaduživanja.

„Vidimo da je put do dogovora izazovan, jer je jaz između strana i dalje širok“, kaže analitičar agencije Nikola Svon.

Standard i Purs ocenjuje da SAD imaju snažnu, diversifikovanu i fleksibilnu privredu, koja ohrabruje rast i suzbija inflaciju. Narasli deficit, međutim, može da u naredne dve godine poništi te pozitivne pokazatelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

6 h

Podeli: