Gubitak Forda 12,7 milijardi dolara

Ford će teško nadoknaditi prošlogodišnje gubitke, najviše u istoriji svog poslovanja, od čak 12,7 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92, business.hr

Petak, 26.01.2007.

13:19

Default images

Američki automobilski div predviđa pad tržišnog udela na 14 odnosno 15 odsto u odnosu na 16 odsto 2006. godine.

Većina tog gubitka rezultat je smanjenih prihoda od prodaje voznih parkova kompanijama za iznajmljivanje automobila, naglasio je izvršni direktor Forda Alen Maleli (Alan Mulally). 

"Sledeći izvor gubitaka biće pad ukupne potražnje u ovoj godini, koji će dodatno pritisnuti cene automobila", kazao je Maleli.

Kao dodatni razlozi navedeni su i značajni troškovi plana o zatvaranju 16 fabrika u Severnoj Americi i ukidanja do 44 hiljada radnih mesta kao i nepoverenje potrošača od neekonomičnih kamiona i sportskih vozila.

"Potrošači obično ne pridaju važnost finansijskim izveštajima, njima su važni 'vreli' novi modeli i to je ono što Fordu treba i što javnost želi", rekao je analitičar Dejvid Hili (David Healy ).

On je dodao da novi modeli za 2007. izgledaju "mršavo" u poređenju sa modelima koje će ponuditi Dženeral Motors (General Motors) i Tojota (Toyota). Ford namerava do 2008. godine iz temelja da promeni čak 70 odsto svoje ponude kako bi bolje udovoljio potražnji potrošača. Uložiće oko sedam milijardi dolara u razvoj novih proizvoda, naglasio je izvršni direktor.

Američki Ford Motors razmatra isplatu nagrada direktorima za 2006. godinu, uprkos rekordnim gubicima kompanije, masovnim otpuštanjima i očekivanom snažnom otporu radničkih sindikata.

Predsednik Forda Maleli objavio je da će idućeg meseca odlučiti o plaćanju bonusa vodećim ljudima kompanije za napredak u sprovođenju programa smanjenja troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

7 h

Podeli: