Svet

Utorak, 28.10.2014.

16:06

Britiš petroleum "pati" zbog rublje

Profit britanske energetske grupacije Britiš petroleum (BP) smanjen je u trećem kvartalu zbog pada cena nafte i gubitka vrednosti rublje.

Izvor: Tanjug

Default images

U tri meseca zaključno sa septembrom, neto profit BP-a opao je za 63 odsto, na 1,29 milijardi dolara (milijardu evra) u poređenju sa istim lanjskim periodom, dok je proizvodnja opala za 2,7 odsto na 2,14 miliona barela ekvivalenata nafte, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju BP-a, koji poseduje skoro 20 odsto akcija u ruskom naftnom gigantu Rosnjeftu, objašnjava se i da je depresijacija rublje prema dolaru u tom periodu značajno uticala na poslovanje BP-a u Rusiji, ali i pad cena nafte, koje su od sredine juna značajno skliznule zbog nagomilavanja globalnih zaliha, što je navelo američku banku "Goldman Saks" da obori prognozu cene nafte za naredne dve godine.

Izvršni direktor BP-a, Bob Dadli, međutim poručuje da uprkos nižim cenama nafte i padu kvartalnog profita, njegova kompanija ostaje na putu da ispuni svoje ciljeve za čitavu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

17 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: