Svet

Utorak, 28.02.2012.

13:42

Kuba od cigara zaradila 401 mil. $

Vrednost prodaje kubanskih cigara povećana je u 2011. za devet odsto - na 401 milion dolara. Najviše kupaca iz Španije.

Izvor: Tanjug

Default images

Ljubitelji cigara u Kini, na Bliskom istoku, u Rusiji i Brazilu su neutralisali opadanje prodaje u državama čija je ekonomija u krizi, kao što su Španija i Grčka, ističe Havijer Teres, potpredsednik firme "Habanos", svetskog distributera kubanskih cigareta, prenosi Rojters.

I u prošloj godini najznačajnije tržište za kubanske cigare su bile zapadnoevropske zemlje, s udelom od 53 odsto u ukupnoj vrednosti prodaje. Slede Severna i Južna Amerika (sa izuzetkom SAD, u koje je već pola veka zabranjen uvoz cigara s Kube), region Azije i Pacifika, Bliski istok, Afrika, pa istočnoevropske zemlje.

Pojedinačno Španija i dalje vodi na listi potrošača kubanskih cigara. Slede Francuska, Kina, Nemačka i Švajcarska.

Teres ocenjuje da će 2012. biti medju "komplikovanije" godine, kako zbog ekonomskih neizvesnosti širom sveta, tako i zbog sve češćih zakona protiv pušenja, tako da je i ljubiteljima cigara sve ograničeniji prostor na kojem mogu da se predaju svom zadovoljstvu.

Kubanski proizvođači na to odgovaraju lansiranjem na tržište manjih cigara, koje se brže mogu popušiti negde na otvorenom.

Procenjuje se, inače, da se u SAD godišnje popuši 220 do 250 miliona ilegalno unesenih cigara čuvenih marki, kao što su "koiba", "partagas" i "monte kristo". To što ne može lagalno da posluje i na ovom tržištu je 2011, prema jednoj proceni, koštalo kompaniju "Habanos" kroz izgubljenu prodaju 79 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

20 h

Podeli: