"Dokaz, sve više kompanija ulaže i širi se u Srbiji"

Srbija jasno stoji na stanovištu po kome je politika zaštite konkurencije ugrađena u temelje razvoja društva.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

16:49

Foto: Thinkstock

Ta politika je jedan od najvažnijih elemenata na kojima se zasniva naš ekonomski napredak, poručio je danas generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Selaković je rekao da je dokaz za to sve veći broj kompanija koje ulažu u Srbiju, a koje ne samo da investiraju već i šire poslovanje u našoj državi.

Te kompanije su, kazao je, dokaz da u Srbiji nailaze na atraktivan abmbijent za investicije, na dobar pravni okvir, ali i na druge uslove.

“Ovakav ugled Srbije u međunarodnim poslovnim i investicionim krugovima rezultat je čvrste političke volje koja je usmerena na reforme, na uspostavljanje i očuvanje stabilnosti i odgovornog ponašanja Srbije na regionalnoj i međunarodnoj političkoj sceni", rekao je Slekaović na konferenicji “Nova agenda za konkurenciju“, u organizacijii Komisije za zaštitu konkurencije.

Pozitivni rezultati takve državne politike rezultat su delovanja najviših državnih organa, a svoje mesto tu ima upravo Komisija za zaštitu konkurencije, koja je jedna od najvažnijih institucija u obezbeđivanju ravnopravne tržišne utakmice i privlačcenju investicija, rekao je Selaković.

Selaković je ukazao da je za društvo u tranziciji Komisija imuno-sistem koji je na prvom mestu zadužen da zaštiti domaću privredu i privrednika od neravnopravnosti kojoj je izložen na regionalom ili međunarodnom trržištu.

Kako je rekao, Komisija je za nepunih 12 godina stala “rame uz rame” sa drugim “starijim” nezavisnim telima i postala nezaobilazan faktor u sprovođenju politike efikasnog tržišta.

“Značajno je poštovanje pravila konkurencije u svakoj prilici i na svakom mestu, i tokom sproviđenja mera fiskalne konsolidacije i drugih nepopularnih mera, kako one ne bi postale izvgovor za nedozvoljene radnje učesnika na tržištu i paravan za planiranje kartela ili zloupotrebu dominantnog položaja”, istakao je Selaković.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je Srbija, što je prepoznato i u Izveštaju EK, napravila dobar napredak kada se radi o pravilima u oblasti zaštite konkurencije i da je umereno spremna na putu pridruživanja EU, kada se radi o toj oblasti.

On je ukazao da je Srbija u velikoj meri usklađena sa pravnim tekovinama EU u toj oblasti, koje Komisija treba da sprovodi.

Politika konkurencije jedan je od šustinskih elementa ili alata koji zemlju vode u pravcu jednistvenog tržišta EU, koje je, podvukao je Fabrici, jedna od jakih strana Unije, s obzirom da se radi o 18 milijardi evra godišnjeg prometa, sa pola milijarde ljudi, i najvećem i najnaprednijem tržištu na svetu koje poštuje pravila, uključujući i ona o zaštiti konkurencije.

Podsetio da je EU u prethodnih 15 godina dala 4,6 miliona evra za razvoj tehničkih kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije, a novi projekat vredan milion evra počeće 1. juna, uz pomoć italijanskog tela za zaštitu konkurencije.

Dodao je da Srbija treba još neke stvari da preduzme u ovoj oblasti, kao i da će EU pomoći u izradi još boljih propisa koji će doprineti još bolje radu Komisije.

“Komisija treba da nastavi rad na odlukama, koje podrazumevaju i kažnjavanje onih koji krše pravila. Ona treba da ima alate na raspolaganju da bi obeshrabrila one koji bi kršili pravila sistema. To je važno za predvidivost investicija”, rekao je Fabrici.

On je dodao da je izvoz iz Sbrije u EU utrostručen u poslednjih osam godina, sa 3,8 milijardi na 9,9 milijardi evra 2017. godine, kao i da 65 odsto srpskog izvoza ide u EU, dok je skoro 80 odsto stranih investicija u Srbiji iz EU.

“Srpska privreda se svakodnevno integriše u sistem, a zaštita konkurencije je važan element i potrebno je da postoji ravnopravna tržišna utakmica, od čega će korist imati građani koji će imati veći i bolji izbor”, rekao je Fabrici.

Amabasador Japana u Srbiji đunići Marujama istakao je da je najvažnije da se u svakom društvu čuje glas potrošača, koji je, kako je rekao, nažalost u svakom društvu slab.

Važni su, kaže, odgovarajući propisi i regulatorni okvir, kao i delotvorni mehanizmi za sporovođenje tih propisa, ali kakav god da je regulatorni okvir, delovanje Komsije je u nekoj zemji je suočeno sa velikim otporima i izazovima.

“Možete imati jake industrijske i privredne sektore, ali imamo često mnogo izazova, jer postoje neke snage u društvu koje se suprotstavljaju.

Onaj ko treba da pruži podršku Komisiji, to mora biti potrošač, jer njega u šustini pogađaju visoke cene”, rekao je Marujama.

Zato je najvažnije raditi na osnaživanju potrošaca, koje ne smemo zaboraviti - moramo se obraćati potrošačima, jer bez njihove podrške sve što se preduzima postaje besmisleno, dodao je.

Predsednik Komisije Miloje Obradović istakao je da se danas ne obeležava samo 12 godina te mlade, nezavisne institucije, već i datum kada je stigao najbolji izveštaj EK, kad je reč o zaštiti konkurencije u Srbiji.

Kao važno u izveštaju naveo je to što se u njemu kaže da je Komisija uspela da da popravi imidž,kredibilitet i rejting i u javnosti i dodao da država treba da bude ponosna na rezultate Komisije.

“Nastavićemo zacrtanim putem, imaćemo hrabre, ali poštene odluke, bićemo transparenti, kao i do sada, a trudićemo se da budemo još transarentniji, pružati pravnu sigurnost za učesnike na tržištu. Lestvica je podignuta visoko, treba je održati”, poručio je Obradović.

On je pohvalio i sastav radne grupe za novi zakon o zaštiti konkurencije, te dodao da se nada da će novim propisom oblast zastite konkurencij biti dodatno unapređena i da ćemo imati savremen zakon kojim ćemo se ponositi.

Međunarodnoj konferenciji "Nova agenda za konkurenciju'' prisustvovao je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: