Inspekcija proverava: Neki operateri ostaju bez dozvole

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da će inspekcija proveriti preduzeća koja se bave opasnim otpadom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

14:14

Inspekcija proverava: Neki operateri ostaju bez dozvole
Foto: Thinkstock

On je istakao da će neki operateri, koji zbrinjavaju tu vrstu otpada, verovatno ostati bez dozvole.

On je, uoči konferencije o zbrinjavanju otpada, naveo da niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko ima lokacija u Srbiji na kojima je nelegalno, odnosno tajno odložen opasan otpad, ali je naglasio da se od portage za njima ne odustaje.

"Mislim da lokacija ima dovoljno da bi smo morali da budemo zabrinuti. Ne mogu da dozvolim da se opasnim otpadom operiše tako kao da to nije ništa", kazao je Trivan.

Podsetio je da se kompanije, odnosno pojedinci, kod kojih je pronađen nezbrinut opasan otpad na skrivenim lokacijama, već procesuiraju.

Trivan je kazao i da će se boriti da se povećaju subvencije kompanijama koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada, "jer su trenutna godišnja izdvajanja od 2,2 milijarde dinara dvostruko manja od potrebnog".

"To nije samo trošak za državu, već investicija", kazao je Trivan i dodao da izdavjanje više novca za takve namene znači manje opasnog otpada u prirodi.

Podsetio je da se u Srbiji godišnje generiše od 150.000 i 230.000 tona opasnog otpada, koji se sav ne preradi u zemlji, već se veliki deo izvozi na zbrinjavanje u inostranstvo, za šta se godišnje izdvaja oko 20 miliona evra.

Prema njegovim rečima, zbog toga je nužno da Srbija ima sopstveno postrojenje za preradu takve vrste otpada.

"Ima dosta interesovanja da se napravi postrojenje za preradu opasnog otpada, ali to će biti moguće samo uz dogovor sa lokalnim samoupravama. Mi mislimo da je postrojenje potrebno, ali nikada nećemo ići protiv volje gradajana ili lokalnih samouprava", kazao je on.

Trivan tvrdi da je u Srbiji moguće naći lokacije za takvo postrojenje koje nikome neće smetati, na periferiji, ; daleko od bilo čega što je važno, uklučujući pijaću vodu, podzemne vode, naselja.

Potencijalni investitori, kako je dodao, treba da razgovaraju sa građanima, kako bi se uverili da se u svetu već koriste moderne tehnologije za preradu opasnog otpada koje ne zagađuju životnu sredinu.

To bi, rekao je Trivan, moglo da donese i nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: