Osnovica za oduzetu imovinu 13.685.522.511 €

Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu, koju država ne može da vrati u naturalnom obliku, već mora da je obešteti, iznosi 13.685.522.511 evra.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.11.2017.

12:47

Osnovica za oduzetu imovinu 13.685.522.511 €
(Foto: Thinkstock)

Na redu je Vlada, koja bi vrlo brzo trebalo da donese koeficijent po kom će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu građanima, pišu danas "Večernje novosti", pozivajući se na Agenciju za restituciju.

Zakon je predvideo da država za obeštećenje odvoji dve milijarde evra. Taj iznos će biti podeljen sa ukupnom vrednošću koju je utvrdila Agencija. Tako dobijen koeficijent množiće se sa iznosima iz pojedinačnih rešenja.

"Kada Vlada utvrdi koeficijent i donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, i uslove njihove distribucije i naplate, Agencija će donositi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju", objašnjavaju u Agenciji.

Na osnovu tih rešenja, podnosioci zahteva moći će da naplate akontaciju u novcu, i to 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ostatak će dobiti u obeznicama, koje dospevaju u roku od 12 godina i isplaćuju se u u godišnjim ratama, počev od 15. decembra 2018. godine.

"Ukoliko Vlada proceni da bi ovaj iznos mogao da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje, uvek ostaje mogućnost da predloži promenu zakona", kaže direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: