Banke daju keš, građani prepakuju dugove

Gotovinski krediti u Srbiji sada vrede 306 milijardi dinara. Međutim, ta vrsta zaduživanja već nekoliko godina, ali i sada, neprekidno raste.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.09.2017.

16:09

Banke daju keš, građani prepakuju dugove
Foto: Thinkstock

Stručnjaci zaključuju da sve više građana uzima ove kredite da bi prepakovali stara dugovanja.

Danas odgovor na svako pitanje koje ima veze sa gotovim novcem i postavljeno je pod krovom banke glasi: Može. Nove cipele, paprika za ajvar, ili veći televizor...,ma i kad poljoprivrednik pita: A je l može novi traktor - zna se.

“Trenutno sam obezbedio preko kredita, a inače planiram da od toga čime se bavim, malinom, i od stoke da odužujem tih šest mesečnih rat”, kaže poljoprivrednik Goran Ivanović iz Arilja.

“I tu su nam malko bankari i država ko već izašli u susret, malko su konačno te kamate povoljnije tako da možemo”, dodaje on.

Kažu da živimo u najpovoljnijem vremenu za uzimanje gotovinskih kredita - gotovo da nema ograničenja - diže se i po desetak hiljada evra, vraća i za sedam godina. Dobro zvuči kad stari dugovi mogu da se ublaže, pa makar to podrazumevalo novo zaduživanje.

“Na ovaj način mogu da prepakuju druge kreditne potrebe kreditna kartica ili drugo, da kupe nešto i da im ostane nešto i tačno možete da vidite preko reklama da banke to koriste”, rekao je Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Iako su to najskuplji krediti, stručnjaci su izračunali da se već nekoliko godina ukupan iznos gotovinskih kredita neprestano povećava. Činjenica je i da je keš pozajmica za banku najrizičnija pozajmica, ali one su prepoznale momenat osvajanja klijenata na duge staze.

“U ovom trenutku u keš kreditima ima oko 306 milijardi dinara a recimo u stambenim 386 milijardi sto znači da su se gotovo izjednačili ti iznosi što je i te kako neuobičajena situacija”, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Poslednja vest - Narodna banka je spustila još malo referentnu kamatnu stopu, što znači još malo pojeftinjenja kredita u dinarima. Oni kažu - može, a mi pitamo: Koliko ste disciplinovani?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: