"Nisu nas jurili, sada za legalizaciju 50.000 RSD"

Srbija će posle 30 godina dobiti registar nelegalno izgrađenih objekata.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

16:08

Foto: Thinkstock

Do sada je popisano milion i šeststo hiljada, a procenjuje se da ih ima čak dva miliona i 200 hiljada.

U naselju Donja Vrežina na periferiji Niša ima više od hiljadu kuća i retko koja je legalizovana. Miroslav Radenković porodičnu kuću je izgradio sedamdesetih godina, a do sada je nije legalizovao zbog nedostatka novca.

“Pa ovo je treći put kako predajem za legalizaciju, ne znam zbog čega prvi i drugi put nije uspela legalizacija”, kaže on.

Njegova komšinica Jovanka Božić dokumenta za legalizaciju predala je pre desetak godina, ali je tek sad krenula u postupak koji će je koštati oko 50.000 dinara.

“Pa nismo ni bili u situaciji, pa ni sad nije nešto bolja situacija, nisu imali tamo neke troškovnike , niti su nam dali dozvolu, šta je već, a nisu nas ni jurili pravo da vam kažem”, priča ona.

Ali sada ih je država pojurila, jer onaj čiji objekat ne uđe u novu bazu podataka nelegalno izgrađenih objekata, neće moći ni da ga legalizuje.

Baza podataka sadržaće precizne podatke o strukturi i nameni objekata, odnosno da li se radi o stambenim i porodičnim ili o proizvodnim i komercijalnim objektima. Prema dosadašnjem popisu, najviše je porodičnih stambenih jedinica.

“Mi smo napravili bazu na uzorku od milion popisanih objekata, ali ne zaboravimo da smo mi objavili podatak, da je u Srbiji u prethodna 2 meseca, vlada Srbije uspela da popiše milion i 600 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, i neki podaci govore da ćemo konačno u Srbiji utvrditi da postoji 2 miliona i 200 hiljada nezakonito izgrađenih objekata”, rekla je Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarstva.

Opštine su do Nove godine popisale samo 500.000 objekata. Zbog toga su angažovani ljudi iz ministarstva a čak je i pomoćnica ministra išla na teren, pa je za 50 dana, u saradnji sa lokalnim samoupravama, popisano čak milion objekata. Lokalne samouprave sada imaju kvote koje moraju da ispune, a problem je što zakon ne predviđa kazne za neispunjenje kvota.

“Mi smo odlučili da javno obelodanjujemo podatke na sajtu, i da lepo javno objavimo koji je to predsednik opštine, gradonačelnik, koji je to grad i opština koji su najbolji, koji izvršavaju kvote, kako je to država rekla, i koji su oni koji ipak ne izvršavaju u skladu sa zakonom svoje zakonom predviđene obaveze”, dodala je ona.

U lokalnim samoupravama moraju da shvate da će na osnovu legalizacije objekata moći da ostvare ozbiljne prihode koje će moći da ulažu u dalji razvoj infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: