Srbi pivopije? Ne bi se reklo, popijemo tek 56 l

Povećanje proizvodnje u pivarskoj industriji Srbije za osam odsto donelo bi 15 miliona evra dodatnih poreskih davanja državi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.12.2016.

14:40

Srbi pivopije? Ne bi se reklo, popijemo tek 56 l
(Foto: Thinkstock.com)

Pozitivan efekat bi imalo i na otvaranje novih radnih mesta u srednjem roku, ocenjeno je na nedavno održanoj konferenciji "Uticaj srpske pivarske industrije na privredu i razvoj".

Na tom skupu koji je organizovalo Udruženje pivara Srbije rečeno je da bi rast proizvodnje od osam odsto imao pozitivan efekat na sve segmente lokalnih dobavljača pivarske industrije u iznosu od 25 miliona evra novo kreirane vrednosti godišnje.

Udruženje pivara Srbije koje okuplja šest članica - Apatinsku i Valjevsku pivaru, Beogradsku industriju piva, kao i pivare Kalsberg i Hajneken Srbija i Maltinex sladaru, a koje čine preko 90 odsto tržišta piva u Srbiji, ocenjuje da će se na taj načon privući novi investitori dobrom praksom i rezultatima, pre svega potencijalom koji srpsko tržište ima.

Prema podacima koji su izneti, članice Udruženja pivara Srbije su u 2014. kroz akcize, poreze, socijalna savanja i doprinose u budžet Srbije uplatile 235 miliona evra što čini 3,3 odsto budžetskih prihoda.

Kako je precizirano, studija koja je rađena pokazala je da je 2014. na svaki litar prodatog piva, u budžet Srbije kroz akcize i porez na dodatu vrednost (PDV) odlazilo 30 evro centi.

Predsednik skupštine Udruženja pivara Srbije Aleksandros Danilidis kazao je da je u Srbiji broj zaposlenih povezanih sa proizvodnjom u pivarskoj industriji u 2014. bila oko 18.000 , a u lancu proizvodnje i distribucije svaki zaposleni kreira devet novih radnih mesta.

On je naveo da pivarska industrija u Srbiji svojim zaposelenima isplaćuje 21 milion bruto zarada, naglasivši da je devet puta veći iznos koji se investira u neke druge poslove u Srbiji koji nisu u vezi sa pivarskom industrijom.

"Pivarska industrija posluje pre svega odgovorno prema okruženju i državi.Održivost za nas nije samo u ciframa već i u drugim prioritetima što se ogleda u širokoj mreži inicijativa vezanih za odgovornu konzumaciju piva i vožnju, ali i kulturne i edukativne aktivnosti", kazao je Danilidis.

Prema njegovim rečima, članovi udruženja imaju snažnu samoregulativu, stroge propise i pravila čak i više nego što je propusano zakonom i koriste najviše standarde u proizvodnju uz obavezu da ne koriste genetski modifikovane sastojke.

Danilidis je naglasio i da je kvalitet piva proizvedenog u Srbiji odličan i da očekuje da će u narednim godinama biti nastavljen pozitivan trend rasta u pivarskoj industriji Srbije koji je ponovo uspostavljen 2015.

Izvršni menadžer Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović kazala je da su članice Udruženja pivara Srbije u periodu 2008. i 2014. u Srbiju investirale 236 miliona evra, od čega 177 miliona u proizvodnju, ali da se ta industrija i pored dobrih rezultata susreće sa negativnim trendom u tom periodu.

Ona je naglasila da je 2015. zabeležen rast proizvodnje od četiri odsto ocenivši da se taj trend rasta očekuje i u narednom periodu.

"U aktuelnoj administraciji smo videli konstruktivnog sagovornika na teme ukidanja obaveze aplikacije akciznih markica na voćna vina, akciznog opterećenja, unapređenja postojećeg sistema za upravljanje ambalažnim otpadom i drugo.Prepoznali smo volju da se srpska ekonomija oporavi i pivarska industrija želi da da svoj doprinos tako što će ostvariti svoje pune potencijale", istakla je ona.

Božovićeva je naglasila da je za pozitivan rast u ovom sektoru u narednim godinama potrebna predvidivost i održivost, odnosno stabilizacija akciza i dijaloga o podsticajuma.

Na konferenciji je iznet i podatak da je u 2014. u Srbiji proizvedeno 4.985 hiljada hektolitara piva što je 15,9 odsto manje nego 2008, dok je potrošnja bila 3.793 hiljada hektolitara što je takođe pad od 16,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

6 h

Podeli: