"Još jedno povećanje? Možda bude i to"

U ovim okvirima dodatno povećanje plata i penzija nije moguće, ali od privrednog rasta zavisi da li će biti još povećanja primanja u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 11.12.2016.

09:28

Foto: Tanjug

To je izjavio ministar finansija Dušan Vujović za Radio-televiziju Srbije i naveo da je usvojeni budžet projektovan na proceni da će rast bruto domaćeg proizvoda biti tri odsto, a ukoliko se ostvari veći privredni rast biće prostora za nova povećanja plata i penzija.

"Međunarodni monetarni fond (MMF) obično ide na konzervativnu stranu i kaže da treba da se sačeka do kraja programa da bi se plate i penzije vraćale na nivo pre programa. Mi smo uspeli zbog dobrih rezultata da se izborimo za dobro povećanje", rekao je on.

Vujović je kazao da da najavljeno povećanje plata i penzija uvećava budžetski deficit za 0,4 odsto i da više od tog povećanja nije bilo moguće u trenutnim okvirima.

"Ako se okvir proširi, ako budemo imali veću stopu rasta, ako budemo imali povoljnije uslove otvaranja novih radnih mesta, povoljnije uslove u prikupljanju poreza i doprinos na plate sigurno će biti prostora da se razgovara o tome", rekao je Vujović.

On je govoreći o rizicima za budžet naredne godine rekao da su to, pre svega, rizici o rešavanju preduzeća u restrukturiranju, kao i sredstava u javnim preduzećima.

"To već godinama rešavamo i to je sada došlo u prvi plan. Predpostavka budžeta je da to mora da se reši naredne godine. Kako se kaže, budžet je usvojen u pet do 12 više u tom smislu strukturnih pitanja. Mi smo u budžetu predvideli neke rashode koji se na to odnose, ali predstoji nam da prvo ostvarimo to što smo planirali, ali i da sprečimo otvaranje novih rupa u javnim preduzehcima", naglasio je Vujović.

On je dodao da su u usvojeni budžet ušli i rashodi predsedničkih izbora sa dva kruga, a da će se "naći prostor" ako bude dopunskih troškova.

"Naš budžet ima dosta fleksibilnosti. Mi smo prihode planirali dosta konzervativno", rekao je on i dodao da će prihodi koji budu ostvareni od sive ekonomije stvoriti prostor za dopunske i investicione troškove, kao i povećanje primanja svih u javnom sektoru.

Vujović je rekao da se krajem sledeće nedelje očekuje potvrda MMF-a šeste revizije stend baj aranžmana iz predostrožnosti.

"Očekujemo da ćemo posle šeste revizije zbog do sada postignutih rezultata preći na takozvani proredjeni režim, da će kontrole biti jednom u šest meseci, umesto kvartalno, što je znak priznanja za ostvarene rezultate", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: