"Poslanici 10 god bez povećanja, najniže u Evropi"

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ukazala je na znatnu razliku između budžeta za 2016. i budžeta za 2017. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

10:57

Foto: Thinkstock

Ona je istakla istorijski nizak deficit od 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda.

"Biće dobro za Vladu i za nas iz vladajuće većine jer možemo otvorena srca da podržimo ovaj budžet i da govorimo o tome kakve je sve napretke Vlada Srbije uspela da ostvari za samo godinu dana", rekla je Gojković na tv Pink, uoči današnje rasprave o budžetu za 2017.

Čitav budžet je, prema njenim rečima, projektovan na rastu od tri odsto bruto društvenog proizvoda, a ambicija vlade i svih koji je podržavaju je da rast bruto društvenog proizvoda u narednom periodu bude i četiri odsto i da budemo lideri u Evropi po tome.

"Možemo da se pohvalimo da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja pravi velike korake u poboljšanju ekonomskih prilika", istakla je Gojković.

Ona je najavila da će na raspravu doći i celokupna vlada i premijer.

"Ne znam da li će to biti danas, jer imamo obiman dnevni red i moramo ga utvrditi, ali negde u toku rasprave on će nam se pridružiti i lično će razgovarati sa poslanicima o njihovim argumentima za i protiv", rekla je predsednica parlamenta.

Ona je pohvalila poslanike SNS-a koji su inicirali da se smanji budžet koji je predviđen za Skupštinu, iako je, kako je napomenula, taj budžet urađen u okvirima koje je dozvolilo Ministarstvo finansija.

"Uspeli smo da smanjimo predlog budžeta za 400 miliona, tako da će i budžet za Skupštinu biti mnogo manji, a niko nije planirao da se podignu plate - već 10 godina poslanici nisu dobili povećanje plate i po tome smo najniži u Evropi i regionu", rekla je Gojković, dodavši da su smanjene i investicije.

Podsetivši da je ove godine obeležilo 80 godina postojanja te istorijske zgrade, Gojković ističe da je ona u veoma lošem stanju još od paljenja 5. oktobra kada su nestale i mnogobrojne istorijske vrednosti, slike, skulpture i nameštaj, ali navodi da obnova nije stavljena u budžet pošto se Skupština pridružila merama štednje Vlade Srbije.

Predsednica parlamenta se osvrnula i na neprimereno ponašanje dela poslanika opozicije na poslednjoj sednici kada je morala da izriče kazne u čemu je, kaže, mnogi poslanici i ljudi u javnosti podržavaju, jer neprimereno ponašanje mora da se sankcioniše.

"Izgleda da najbolje razumeju kada ih udarite po džepu, odbijanjem od plate... Tako se na najbolji način može videti kako su se ponašali, a taj novac ide za decu koja boluju od retkih bolesti", zaključila je Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: