"Komercijalna zarađuje više nego prošle godine"

Komercijalna banka uspešno posluje i menadžment naporno radi kako bi se stvorili interni uslovi i osnov za uspešnu privatizaciju te banke, kaže Aleksandar Piker

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2016.

14:40

Foto: Tanjug

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker je u intervjuu za novi broj Ekonometra rekao da banka u redovnom poslovanju u 2016. zarađuje više nego u 2015. godini, odnosno ostvaruje veći operativni prihod.

"To znači da dobro poslujemo. Gubici su nastali usled pokrivanja loših plasmana od 2008, što nas proganja čak i u ovoj godini", rekao je on.

Dobra vest je, kako je naveo, to što je kapitalna adekvatnost banke toliko dobra, otprilike 23 odsto, što je skoro duplo više od propisanog minimuma od 12 odsto, tako da se mogu lako prebroditi gubici.

Na pitanje kako je banka počela bolje da posluje, Piker je rekao da je novi menadžment zadržao sve što je dobro u poslovanju, a što je najvažnije zadržali su i poverenje klijenata.

"Zahvaljujući tome sada uspešno poslujemo", rekao je on i dodao da rezultat poslovanja Komecijalne banke ni ove godine neće biti dobar, iz razloga ispravke vrednosti još od 2008. godine.

Na pitanje koliko će to sve uticati na privatizaciju Komercijalne banke koja je najavljena za sledeću, 2017. godinu, Piker je rekao da kupac ne gleda na finalni rezultat banke, već na aktuelne operativne prihode i hoće situaciju u kojoj su stari problemi rešeni.

"Dakle, kupac hoće čistu situaciju. I to je veoma važno za privatizaciju. Ako kupac dobije banku sa starim problemima, to znači da je cena niža. Ali, ako dobije banku bez gubitaka, onda novi vlasnik može samo da nastavi dobro poslovanje", kazao je Piker.

Dodao je da se trenutno radi konačno doterivanje trogodišnjeg biznis plana.

Na pitanje šta treba da se dogodi pa da kamate na kredite za poslovanje budu još niže, Piker je rekao da su potrebne negativne kamate na štednju.

"Zaista, tu postoji odnos jedan na jedan. Ne vidim kako bi kamate na kredite mogle ići niže. U zavisnosti od roka kredita, kvaliteta finansija klijenta i ponuđenih instrumenata obezbeđenja kamatne stope za kredite privredi se kreću od 1,5 odsto do 3,5 odsto za kredite sa valutnom klauzulom i od 3,5 odsto do 6,5 odsto za dinarske kredite", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: